НОВИНИ

Спецакция в ДФ "Земеделие": Арестувани са шестима висши служители

Арести в Държавен Фонд "Земеделие". След акция на Спецпрокуратурата задържаха шест души - сред тях заместник-изпълнителния директор, както и шефове на дирекции. Акцията е част от разследването срещу бизнесмена Миню Стайков, който е обвинен в злоупотреби с еврофондове.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:12, 16.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Още в началото на работния ден служители на Държавен фонд "Земеделие" бяха изведени с белезници. По време на акцията в сградата са претърсени десетки кабинети на служители. Иззети са и документи, свързани с европрограми за развитие на селските райони.

Според прокуратурата има данни, че служители на ръководни позиции са оказвали чадър над фирми, свързани с алкохолния бос Миню Стайков. Нарушенията са по две европрограми - за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

Събрани са доказателства, че задържаните са оказали съдействие на групата на Стайков и са извършили нарушения по служба. Според прокуратурата те са имали пряк контакт със Стайков.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Това за мен най-малкото говори за наглост и липсата на каквато и да е елементарно приличие. Трябва да е ясно, че тези времена свършват. Всеки, който не е наясно със себе си и чувството си за самосъхранение ще си понесе съответната отговорност.

Заместник-главният прокурор разкри детайли и по друго разследване - срещу настоящия и бившия директор на служба "Военна информация", свързано с изтичане на класифицирани данни.

Според Иван Гешев служител на разузнаването е изпратен да бъде шофьор на бизнесмен в чужбина и да го информира.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Шефът на службата "Военна информация" да окаже на представител на тази служба в приятелска държава от ЕС да брифира бизнесмен, тоест да го запознае с проблеми, които го касаят него от неговите бизнес интереси, и този служител от "Военна информация" да му е таксиметров шофьор няколко дни. Не знам дали е обидно за един офицер това нещо, но за българските граждани би трябвало да е обидно. Тези хора, ако искат да работят като таксиметрови шофьори, да напускат и да работят като таксиметрови шофьори.

Дали подобни действия са престъпление е обект на проверка допълни още заместник-главният прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емоционална реч на Урсула фон дер Лайен в ЕП преди вота за кандидатурата ѝ
Емоционална реч на Урсула фон дер Лайен в ЕП преди вота за кандидатурата ѝ
Съвет по сигурността след хакерската атака: 3% от информацията на НАП е изтекла
Съвет по сигурността след хакерската атака: 3% от информацията на НАП е изтекла