НОВИНИ

"Булгартрансгаз" и консорциум "Аркад" подписаха договор за "Турски поток"

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" и саудитският "Консорциум Аркад" подписаха в Министерския съвет договора за изграждане на българската част от "Турски поток". Документът предвижда прокарване на тръбопровод от турско-българската до българо-сръбската граница.

Николай Минков
от Николай Минков Ирина Цонева
20:14, 18.09.2019
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Новият газопровод ще се превърне в едно от основните трасета за пренос на руски газ към Европа като Кремъл планира през следващата година да спре транзита през Украйна.

Той ще даде възможност на България да запази своето геополитическо положение в тази част на Стария континент като един от основните газоразпределителни центрове, а страната ни ще продължи да получа транзитни такси от пренос на синьо гориво през нашата страна.

Газопроводът трябва да бъде изграден за година и шест месеца. За изпълнител на проекта през март беше избран саудитският консорциум "Аркад". Впоследствие той беше декласиран заради забавяне в част на неговата документация. "Аркад" обжалва, а Комисията за защита на конкуренция излезе с решение, с което разпореди на "Булгартрансгаз" да сключи договор именно с арабската компания. Само преди това дни това решение беше препотвърдено от Върховния административен съд. Това даде възможност днес в сградата на Министерския съвет да бъде подписан и официално договорът

;

Днес стана ясно още, че руската страна подкрепя предложението на България новият газопровод да се нарича "Балкански поток". Това стана ясна по време на съвместна пресконференция между министър-председателя Бойко Борисов и министъра на икономиката на Руската Федерация Денис Мантаров, който е на посещение в България, и вчера участва в заседанието на смесената българо-руска икономическа комисия, което се проведе във Варна. Тогава стана ясно, че Москва е готова да ни подава синьо гориво още на 1 януари 2020 година, ако страната ни успее дотогава предсрочно да изгради тръбопровода. Стана ясно още, че Русия продължава да поддържа своя интерес към изграждането на втора ядрена централа у нас на площадката на Белене.

;

Пред Денис Мантуров ,Бойко Борисов отново подчерта важността на подписания днес договор със Саудитска Арабия и заяви, че страната ни държи Балкански поток да се наложи като термин. Енергийната тематика е много важна и перспективна в отношенията между двете страни, подчерта Мантуров.

Денис Мантуров -министър на промишлеността и търговията на Русия: Това е един голям блок за взаимодействие и възможно наше участие в строежа на Балкански поток. Ние харесваме това име и разчитаме на доставки на наше оборудване, включително на тръбната продукция, в рамките на изпълнението на този проект за строеж на газопровода.

Разчитаме и сме подали заявка и за участие в строежа на АЕЦ "Белене" и сме готови за международна кооперация, което би било оптималният вариант, подчерта още Мантуров. Темата коментира и Борисов.

Бойко Борисов: Много държим на процедурите - да са прозрачни, ясни и точни.

По думите на премиера има много голямо съревнование между корейската и китайската компании, които също са подали документи и шансовете този проект да стане много добър според него са огромни. А днешното присъствие на Мантуров на подписването със саудитците Борисов определи като още едно доказателство, че отношенията между България и Русия не са влошени заради шпионската афера, избухнала с повдигнатите обвинения срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов и наложените забрани за влизане в България на руския олигарх Константин Малофеев и съратника му генерал Леонид Решетников .

Бойко Борисов: Не е стояло на вниманието ни да си разваляме отношенията с Русия, нито пък при тях, нито имаше и коментар. Както Юра преди малко каза: "Аз имам един началник. Той е министър Лавров. Нито познавам Малофеев, нито познавам Решетников". Така завършихме разговорът при мене по тази тема.

В тази връзка Премиерът Борисов се обърна и към руския посланик у нас,който също беше в залата.

Бойко Борисов: Нека руския шпионин да седне, моля те, Юра седни. Нали те обявиха за шпионин номер 1 и теб. Добре дошли, ние с посланика сме дългогодишни приятели.

Извън шпионския скандал и енергетиката, на срещата си с Денис Мантуров Бойко Борисов обсъди днес и производството на военнопромишления комплекс, сътрудничеството във фармацията, туризма и образованието.

Засегната е била и темата за ферибот между Бургас и Новоросийск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж откри стрелба и заплаши да взриви мост в Киев
Мъж откри стрелба и заплаши да взриви мост в Киев
Тристранният съвет подкрепи промените в правилника за работа на ТЕЛК
Тристранният съвет подкрепи промените в правилника за работа на ТЕЛК