НОВИНИ

Бюджетните закони влизат за обсъждане в пленарна зала

Парламентът започва обсъждането на бюджетните закони в пленарната зала. Днес депутатите ще гласуват на първо четене проектобюджета на държавното обществено осигуряване и на здравната каса.

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 17.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

План-сметката на общественото осигуряване предвижда повишение на минималната работна заплата на 460 лева, леко увеличение на пенсиите с 2,4% от първи юли, както и повишение на осигурителната вноска за пенсия с 1%. Вчера обаче проектът не получи одобрението на социалната комисия в парламента, като основният мотив беше, че той не предлага решение за справяне с бедността. Ако законопроектът бъде отхвърлен, минималната работна заплата ще остане на нивото от тази година.

Проектобюджетът на здравната каса, който предвижда 248 милиона лева повече за лекарства и лечение, получи одобрението на здравната комисия в парламента. Депутати от всички парламентарни групи обаче се обявиха против текста, който дава право на здравната каса да прекрати договор с болница заради нарушение на лечебното заведение преди да е излязло съдебно решение за това.

Утре депутатите предстои да обсъдят и гласуват държавния бюджет.


Очаквайте подробности в следващите емисии на "По света и у нас".

;

В сутрешния блок на БНТ Георги Свиленски от БСП лява България коментира, че няма да предлагат промени и ревизии в проектоюджета за 2017, но няма и да го подкрепят, за да може по-отчетливо да се откроят политиките на новия кабинет.

;

Днес в студиото на "Денят започва" и синдикати, и бизнес вече направиха своите коментари по темата:

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Стъпването на идеята, че ще харчим по 1-12 от миналата година е вредна, дотолкова, доколкото сега има политики, има увеличение на заплатите, на учителите, които при това положение трудно ще се случат и като цяло идеята е вредна. Когато почнеш една нова година, не е добре да я караш с бюджет от предишната.
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Ръстът на БВП се дължи на инвестиране на еврофондовете. При една неработеща държава тези инвестиции се забавят и нашите опасения са, че консервативната прогноза за ръст на БВП за догодина по-скоро ще се изпълни или даже ще се недоизпълни. От тази гледна точка, да се приеме този бюджет, който в момента е предложен, крие рискове да се увеличи още повече дефицитът, който е заложен в него.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват консултациите при президента за нов кабинет
Започват консултациите при президента за нов кабинет
Тоталният видеоконтрол на пътя може да спре нарушителите
Тоталният видеоконтрол на пътя може да спре нарушителите