НОВИНИ

"Челопечене" протестира срещу наркокомуна

Жителите на софийския квартал "Челопечене" излязоха на протест срещу намерението да се създаде център за долекуване и рехабилитация на хора с алкохолни и наркотични зависимости. Тази сутрин те блокираха за кратко северната дъга на околовръстното шосе.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:14, 09.05.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Хората в "Челопечене" се оплакват, че са разбрали за центъра едва преди месец.

Трендафилка Йорданова: "Аз мисля, че е по добре да ги няма тези наркозависими, защото е по-добре за населението. И за тях ще е по-добре да са на друго място."
Галя Динова: "Бъдещите ни деца ще растат тук, и не сме съгласни да има наркозависими. Това означава, че ще се случат доста страшни неща, като тръгнат напред назад, да разпространяват наркотици."

Комуната се намира в бивши казарми край квартала, а мястото е предоставено преди 6 години от Министерството на отбраната с решение на Министерски съвет. В нея ще бъдат настанени около 30 души за долекуване на алкохолна и наркотична зависимост. В момента тук с доброволен физически труд по ремонтирането на сградата работят 10 човека, които вече са преминали през абстинентен период.

Диана Ремесал, директор на асоциация "Бетел": "Ние сме тука вече 9 месеца, досега нищо не се чу, сега изведнъж, откакто сложихме табелите, защото вече сме тука 9 месеца, работим, изграждаме тая база, сложихме табелите и изведнъж - "Ау какво стана"."

Кметът на район "Кремиковци" - Ивайло Панев, също заяви, че никой не го е уведомил официално за началото на проекта, и заяви че опасенията на хората са основателни.

Ивайло Панев, кмет на район "Кремиковци": "Ние не го знаехме това нещо. По неофициални канали при нас преди месец, месец и половина при нас пристигна информация, проверихме дали там наистина се работи. Достатъчно е едни неприятен случай да се случи и ще се окаже, че са имали и те точно от това се притесняват. Всъщност не само те. Всички от това се притесняваме."

От асоциацията, изградила наркокомуната, заявиха, че ще инициират разяснителна кампания за жителите на квартала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизвикателствата пред речния туризъм
Предизвикателствата пред речния туризъм
Премиерът Борисов отправи своя поздрав за 9 май във Фейсбук
Премиерът Борисов отправи своя поздрав за 9 май във Фейсбук