НОВИНИ

Черен петък по български: КЗП ще проверява дали намаленията са реални

В навечерието на Черния петък - десетки сигнали за изкуствено завишени цени. Оказва се, че в някои случаи пазаруването утре може да ни излезе много по-скъпо, отколкото в обикновен ден. От Комисията за защита на потребителите ще проверяват дали намаленията са реални. Проучване на търговците показва, че утре 60 % от клиентите ще похарчат пари най-вече за дрехи и обувки.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:45, 23.11.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

В този сайт за пазаруване някои от продуктите рязко поскъпват няколко дни преди ,,черния петък". Един от сигналите в мрежата е на Тодор от Пирдоп. Мъжът забелязал, че съдомиялната, която харесал наскоро вече е с 220 лв. по-скъпа.

Тодор Иванов: Очаквам утре, когато настъпи денят, те отново да я свалят на 739 лв., каквато сигурно е реалната цена. Същото беше и с една пералня. В началото тя струваше 869 лв., а в момента е на 1099 лв.

В Комисията за защита на потребителите трикът с изкуственото завишаване на цените е познат от предишни години.

Оттам напомнят, че по закон търговецът е длъжен да прилага старата цена поне месец преди да направи намаление.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: Ние следим и по документи по нашите проверки това може да бъде установено какво е движението и амплитудата на цената на тези стоки, когато не се изпълняват изискванията на закона за 30-те дни това си е нарушение.

По време на подобни кампании търговците могат да приложат и познатия трик с лимитираните стоки, които всъщност не са налични. От комисията призовават при всяко съмнение за измама да се подава сигнал към тях.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: Хубавото е, че когато има произнасяне на комисията за нелоялна търговска практика, практически потребителя не е нужно да доказва нищо пред съда. Трябва просто да покаже решението на комисията , в резултат на което да иска обезщетение за нанесените вреди.

От комисията напомнят, че ако сме купили стока по интернет, може да я върнем в 14-дневен срок.

За да не се превърне Черният петък просто в един черен ден от седмицата, експертите съветват внимателно да проучим цената на стоката, която харесаме и естествено да не вземаме прибързани решения.

Богомил Николов, Асоциация "Активни потребител": Българите се чувстват длъжни да купят нещо в петъка, за да не се изпуснат намаленията, докато американците знаят, че на този ден започват намаленията и ще ги има и в понеделник, и във вторник.

Годишно в Комисията за защита на потребителите постъпват около 200 сигнала, свързани с фалшиви намаления. При първо нарушение търговците могат да бъдат глобени до 30 000 лева. При повторно в рамките на година санкцията може да скочи до 50 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как и защо пешеходните пътеки заплашват живота ни?
Как и защо пешеходните пътеки заплашват живота ни?
Откриха Китайски културен център в София
Откриха Китайски културен център в София