НОВИНИ

Четирима души са задържани по подозрение за умишлен палеж в Гърция

Гърция продължава да се бори с унищожителните пожари в района на Атина. Жертвите са близо 80, ранените - стотици. Очаква се броят им да се увеличава. Гръцки и чуждестранни екипи съвместно гасят активните огнища. В ход са и операции по издирването на оцелели. Продължава разследването на причините за пожара, а преди час гръцки медии съобщиха, че четирима души са задържани по подозрение в умишлен палеж.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:14, 25.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Атика остава в плен на огнената стихия. Пожарникари от Гърция и няколко други държави са в надпревара с времето, в опит да потушат огъня. Бедствието изпепели пристанищния град Рафина, както и разположените в близост Мати и Кинета, западно от Атина.

Оцелели си припомнят най-страшните моменти, в които са опитвали да се спасят. Мнозина са изчезнали безследно.

Панагиотис Дагалос, очевидец: Пожарът започна ето тук, около шест, шест и половина. Събрахме всичко най-необходимо и се качихме в колата. Взех бебето ни в ръцете си и побягнах към морето колкото мога по-бързо. Жена ми беше до мен, но в даден момент изчезна. Повече не я видях...

Пожарът в Рафина вече е потушен, но местни жители разказват, че във въздуха продължава а се носи задушлив дим. Не знаят и как ще продължат живота си след бедствието.

;

Унищожени са хиляди къщи и автомобили. Гръцките власти обявиха, че отпускат помощ в размер на 20 милиона евро за пострадалите. Откриват се и дарителски сметки. Армията ще охранява засегнатите райони, за да попречи на мародери да влизат в малкото останали къщи. Пострадалите хора ще бъдат облекчени и от данъци.

Спасителните екипи продължават издирването на хора в засегнатите райони. Местни жители започнаха да публикуват снимки на изчезналите си роднини в интернет, с надеждата да получат информация за тях. В болниците в района на Атика десетки доброволци даряват кръв за пострадалите. 11 от ранените остават в критично състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къща на българка изгоря при пожарите в Гърция
Къща на българка изгоря при пожарите в Гърция
Гръцки журналист от ЕRТ с последна информация за обстановката след пожарите
Гръцки журналист от ЕRТ с последна информация за обстановката след пожарите