ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Чорба от 6 вида риба за никулденската трапеза

bnt avatar logo от Петя Иванова
A+ A-
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

По традиция на Никулден на трапезата трябва да има риба, а хората, чийто живот и поминък е свързан с водата, особено стриктно спазват този обичай. Ето как отбелязват професионалния си празник варненските рибари и защо рецептата им за рибена чорба е уникална.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Стоян Панделеев не е професионален рибар. Но той отдава голяма част от живота си на своето хоби – риболова. Казва, че от години морето не е било така щедро към всички рибари.

      Стоян Панделеев
      “Такава година не е имало за риболов! Все пак не за всеки, който влиза и е постоянен – лови си риба.”

      Задължително е на трапезата в днешния ден да се сложи рибена чорба. Стоян споделя, че неповторимият ѝ вкус се дължи на съчетанието от шест различни вида риба."

      Стоян Панделеев
      "Слагаме рибите да врат и след 20 минути вадим рибата, изстива, изчистваме я и връщаме костите обратно в тенджерата."

      Като всеки морски човек Стоян не харесва речната риба, защото си има принципи.

      Стоян Панделеев
      "Шарани да ядат на Дунава. Ние тука си ядем нашите риби! В морето шарани има ли?"

      По традиция на този ден най-големите люспи на рибата се слагат в портфейла – за късмет.

      Стоян Панделеев
      "Аз съм си слагал и люспи. И точно в тоя момент в портфейла люспи имах, пари нямах!”

      Рибарите се надяват Свети Никола да е така благосклонен към тях и през следващата година.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?