По традиция на Никулден на трапезата трябва да има риба, а хората, чийто живот и поминък е свързан с водата, особено стриктно спазват този обичай. Ето как отбелязват професионалния си празник варненските рибари и защо рецептата им за рибена чорба е уникална.
Стоян Панделеев не е професионален рибар. Но той отдава голяма част от живота си на своето хоби – риболова. Казва, че от години морето не е било така щедро към всички рибари.
Стоян Панделеев
“Такава година не е имало за риболов! Все пак не за всеки, който влиза и е постоянен – лови си риба.”
Задължително е на трапезата в днешния ден да се сложи рибена чорба. Стоян споделя, че неповторимият ѝ вкус се дължи на съчетанието от шест различни вида риба."
Стоян Панделеев
"Слагаме рибите да врат и след 20 минути вадим рибата, изстива, изчистваме я и връщаме костите обратно в тенджерата."
Като всеки морски човек Стоян не харесва речната риба, защото си има принципи.
Стоян Панделеев
"Шарани да ядат на Дунава. Ние тука си ядем нашите риби! В морето шарани има ли?"
По традиция на този ден най-големите люспи на рибата се слагат в портфейла – за късмет.
Стоян Панделеев
"Аз съм си слагал и люспи. И точно в тоя момент в портфейла люспи имах, пари нямах!”
Рибарите се надяват Свети Никола да е така благосклонен към тях и през следващата година.