НОВИНИ

Човешката грешка е водещата версия за инцидента в Хитрино

На-вероятната причина за инцидента на гара Хитрино е човешката грешка. Това заяви директорът на Националната следствена служба Евгени Диков. Разследващите проверяват всички версии. Напълно изключена е версията за умишлен взрив или терористичен акт в Хитрино, тъй като няма нито едно доказателство в тази насока.

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 24.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Другите версии, които обикновено се проверяват, са: неизправност на железния път, на подвижния железопътен състав. Експертизите до момента са 35, някои от тях са готови. Разследващите чакат една комплексна техническа експертиза, която може да каже дали има и друга причина освен високата скорост. Имало е и една дефектна цистерна в композицията. Тя обаче не е причинила произшествието, категорични са разследващите.

Евгени Диков, директор на Националната следствена служба: Действително скоростта е 80 км/ч при влизане в района на гарата при сигнализация от километър преди това, че влакът трябва да кара с 40 км, да отбие на третия коловоз и да изчака пътническия влак.

Засега няма данни входящата стрелка да е била незаключена.

Евгени Диков - директор на Националната следствена служба: Стрелката е била заключена, според мен не може да има спор затова още повече, че част от композицията преминава през тази стрелка, което означава, че ако не е била изправна би трябвало още първите вагони да дерайлират.

Влакът е тръгнал с 10 мин. закъснение, но след това машинистите са наваксали с по-висока скорост. Те обаче не са нарушили правилата според разследващите, защото при товарните композиции е допустимо да тръгват по-рано, а скоростта е ограничена само ако има необходимите знаци затова по трасето.

Работата по разследването продължава.

Предстоят още разпити на пострадали и длъжностни лица. Назначаване на съдебно медицински и допълнителни експертизи. Повдигане на окончателни обвинения на виновните лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Превозвачи блокираха движението по Дунав мост 2
​Превозвачи блокираха движението по Дунав мост 2
Томислав Дончев: Няма риск от спиране на пари по еврофондовете
Томислав Дончев: Няма риск от спиране на пари по еврофондовете