НОВИНИ

Томислав Дончев: Няма риск от спиране на пари по еврофондовете

В момента няма риск от спиране на пари по еврофондовете, увери вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Ако някой иска застраховка една или две години напред, в политиката застраховки като "Каско" няма. Това зависи от това как се управлява системата във всеки един момент, уточни той. Дончев очерта как изглежда ситуацията към момента като технически и политически пласт.

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 24.01.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика в оставка: Като технически пласт цялата машина работи. Стартът на новия програмен период беше по-рано с една година в сравнение с предишния и резултатите са налице: 1/3 от цялата финансова рамка е договорена, с което България се движи значително по-добре от всички останали държави-членки на ЕС. Плащанията са 7,5 % или 1,3 милиарда лева. В сравнение с предишния програмен период виждаме, че плащанията са два пъти повече. Голяма част от изисканите реформи вече са изпълнени. Остават още 10. Единствената програма, в която финансовият напредък е по-слаб е рибарската програма.

Политическата страна на въпроса показва, че левицата явно имат дефицит на предизборни послания, за да захванат тази тема, коментира Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика в оставка: Забъркването на един страшен тюрлю гювеч от страшно звучащи термини: спиране, блокиране, връщане, наказателна процедура, които често нямат нищо общо един с други, омаскарява цялата система за управление на европейските пари. Това всява смут и безпокойство.

По отношение на предизвикателствата за следващите шест месеца Дончев посъветва да не се правят големи глупости, а да има приемственост.

Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика в оставка: По отношение на еврофондовете най-тежкия проблем и това, което води до пагубни последици, е ударите по кадровия състав на управляващия орган. Опитът експертите да бъдат подменени с партийни послушници обикновено води до пагубни последици. За мен е изключително важно да се продължи това, което беше направено последните две години в енергетиката, да не се допуска ново трупане на тарифен дефицит, да продължат опитите и усилията "Белене" да се реализира като пазарен проект, категорично трябва да продължат усилията за пълно либерализиране на пазара. Много има да се върши. Нужни са системни усилия и лидерство във всяка от сферите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човешката грешка е водещата версия за инцидента в Хитрино
Човешката грешка е водещата версия за инцидента в Хитрино
Натоварен трафик по Дунав мост 1 и 2
Натоварен трафик по Дунав мост 1 и 2