НОВИНИ

Ден на отворените врати в Народното събрание и БНБ

Народното събрание и БНБ отвориха врати за посетители. Събитието е част от инициативата Европейски дни на наследството. Над 500 души успяха днес да надникнат в тайните на държавния трезор и кабинета на гуверньора. Подобна възможност се дава за трети път. Как изглеждат парите от времето на траките до наши дни и по какво си приличат местата, където се гласуват българските законите и парите, разказват Айше Сали и Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Айше Сали
19:54, 16.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В съботния ден сградата на Народното събрание също беше отворена за посетители. В продължение на няколко часа всеки можеше да седне на стола на председателя на парламента, да удари парламентарния звънец или да разгледа отблизо системата за гласуване.

БНТ: Какво знаеш за НС?

- В Народното събрание се събират много хора, които говорят за нещо.

- Тука се говори за държавата.

БНТ: По-различно ли се чувствате на този стол?

- Различно не. Колкото тях се чувствам. Вече е демокрация всички трябва да сме равни.

Най-възрастният посетител се оказа пътешественика Радко Гечев, който обича да събира различни парчета от историята на България.

Радко Гечев: Това е историческа сграда, цялата история на България минава оттук. Трябва да обичаме родината и държавата.

На края на деня най-малките посетители имаха възможност да научат повече за работата на депутатите лично от председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Димитър Главчев, председател на Народното събрание: Ето, тука се гласува.


Подобно на Народното събрание и тук началото на заседанията бележи звънецът, а те се случват на фона на витража на Дечко Узунов, който изобразява честността, труда и стабилността в Третата българска държава.

В разходката из тайните на БНБ първи ни посрещат гуверньорите. Сред мъжете, управлявали Централата банка, се откроява образът на единствената жена, поела важния пост - Вела Луканова. Коридорът ни отвежда към витрините с всички банкноти и монети, използвани по нашите земи. До тях се нареждат възпоменателните монети и бюрото на банковия чиновник от миналия век.

Колко сме високи, измерени в килчета злато? Отговорът можем да получим на това място. И ако всяко от тях струва над 800 хил. лв. и тежи 12,5 кг, сами можете да определите каква е вашата цена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев иска новия ВСС да потвърди избора на шефа на ВАС
Президентът Радев иска новия ВСС да потвърди избора на шефа на ВАС
Производители на розови домати се оплакват от липса на пазари
Производители на розови домати се оплакват от липса на пазари