НОВИНИ

Депутатите приеха антитерористичния закон на първо четене

Проектът дава право на органите да задържат лица с неустановена самоличност, да контролират телефони и интернет. Армията ще има полицейски правомощия. Предвидено е вътрешният министър да определя нивото на заплаха и степента на готовност, в която трябва да преминат министерствата, ведомствата, областните и общинските администрации. К

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
16:06, 28.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

МВР, ДАНС и военните могат да влизат навсякъде, да налагат каквито преценят мерки, дори да рушат имущество. Това са част от мерките, предвидени в новия антитерористичен закон.

На 2 години, вместо сегашните 6 месеца, се увеличава срокът, в който да бъде подслушван заподозрян в терористична дейност.

При пряка опасност от тероризъм телефонните оператори ще предоставят незабавен достъп до данни.

Въведени бяха 3 нива на заплаха и 4 степени на готовност - зелена, жълта, оранжева и червена. Новият антитерористичен закон беше представен от вицепремиера Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Отчитайки спецификата на противодействието на тероризма, преценихме, че се изисква намесата на множество държавни органи, ангажирането на всички нива на управление и затова е възприет подходът за уреждане на материята в специален закон.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че подобно законодателство вече има в почти цяла Европа.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Говорим за ограничителни мерки, които ще бъдат само по изключение и те ще бъдат само за райони, които са засегнати или където предстои да се извърши и се подготвя терористичен акт.

От "БСП - лява България" аргументираха въздържанието си да подкрепят Закона с довода, че в него липсва дефиниция за това какво е тероризъм.

Димитър Дъбов -депутат от ПГ на "БСП - лява България": Няма определение също и за това що е "терористична дейност", не е изяснено що е "обосновано предположение" и "заплаха за тероризъм".

ДПС подкрепиха закона, но изразиха и опасенията си за евентуална злоупотреба с правата на хората.

Айхан Етем - депутат от ПГ на ДПС: Като основен акцент в Закона от вносителите се посочи мотивът "опазване на човешкият живот". Да, но на каква цена?

Атанас Атанасов от Реформаторския блок се обяви против изключителното правомощие на вътрешния министър да въвежда еднолично извънредно положение.

Атанас Атанасов - депутат от ПГ "Реформаторски блок": Това е една изключително опасна процедура и тя е в основата на целия законопроект. Поне да беше дадено това правомощие на Министерския съвет.
Красимир Каракачанов - зам.-председател на НС, ПФ: Предпочитам да слушам за съдебни процеси срещу служители, превишили правомощията си по този закон, отколкото да слушам за погребения и полагане на цветя на това място, където е имало терористичен акт.

Антитерористичния закон беше подкрепен и от БДЦ-Народен съюз, и АБВ:

Росен Петров - депутат от ПГ на БДЦ-НС: Днес ние живеем в епохата на тоталния тероризъм, а тоталният тероризъм изисква и всеобхватни отговори.
Михо Михов - депутат от ПГ на АБВ: Подкрепяме законопроекта, защото сам по себе си той е превенция.

Само петима от всички депутати в залата гласуваха "против" проекта, 14 се въздържаха. Антитерористичният закон беше подкрепен с гласовете на 133-ма народни представители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КС отхвърли три от въпросите за референдума, иницииран от Слави Трифонов
КС отхвърли три от въпросите за референдума, иницииран от Слави Трифонов
Възстановиха стенописите в храма в село Писанец
Възстановиха стенописите в храма в село Писанец