НОВИНИ

Депутатите приеха промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Без дебати депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Със Законопроекта в българското законодателство се въвеждат правилата на т.нар. Пета директива. Законопроектът практически въвежда и първата регулация на дейности, свързани с виртуалните валути, с оглед предотвратяване на изпиране.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:45, 14.11.2019
Чете се за: 01:08 мин.
депутатите приеха промените закона мерките изпирането пари

С новите текстове се въвежда забрана за разкриване или поддържане на анонимни банкови сейфове или банкови сейфове на фиктивно име. Основните промени, въведени с Петата директива по отношение на борбата с изпирането на пари, са насочени към разширяване на правомощията за пряк достъп до информация и повишена прозрачност за действителните собственици и регулирането на виртуалните валути. Петата директива прави съществена законодателна стъпка, като въвежда легални дефиниции на две основни понятия, свързани със сделките с виртуални валути, а именно - на "виртуални валути" и на "доставчик на портфейл, който предлага попечителски услуги".

Новият Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), приет през март м.г., въведе изискванията на Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 г. за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма (т. нар. Четвърта директива). С това държавата ни ще изпълни поетите ангажименти във връзка с намеренията ни за присъединяване към Валутния механизъм на Европейския съюз и приетото в тази връзка Решение № 611 на Министерския съвет от 27.08.2018г. за одобряване на план за действие, включващ мерки за изпълнение на намеренията на Република България за присъединяване към Валутния механизъм ІІ (ERM ІІ) и към Банковия съюз.

Депутатите решиха още Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да е отговорната администрация за събира глобите и имуществените санкции по европроекти. Новата отговорност й се вменява с приемането на промените в Закона за рибарството и аквакултурите на първо четене.

Със законопроекта бяха потвърдени и правомощието на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да издава решения за финансови корекции от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове за възстановяване на безвъзмездната финансова помощ, получена поради нарушение от ползвателите по мерките от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г. (ОПРСР).

С текстовете се дава възможност на изпълнителния директор на ИАРА, извън основанията по ал. 4, да издава актове за установяване на публично държавно вземане по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за възстановяване на безвъзмездната финансова помощ, получена поради нарушение от ползвателите по мерките от ОПРСР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един убит и трима ранени при стрелба в техникум в руския Далечен изток
Един убит и трима ранени при стрелба в техникум в руския Далечен изток
До края на годината стартира процедурата за концесия на летище Пловдив
До края на годината стартира процедурата за концесия на летище Пловдив