НОВИНИ

Гласуването става задължително, решиха депутатите

Депутатите решиха гласуването вече да бъде задължително. Подкрепиха го ГЕРБ, Патриотичният фронт, АБВ, както и депутати от БДЦ, Атака и двама реформатори. След дълги спорове, парламентът прие на второ четене първите текстове от Изборния кодекс. Те обаче провокираха нова драма между Реформаторския блок и ГЕРБ. Реформаторите предупредиха, че могат и да не участват в гласуването на текстовете до края на закона. Защо се стигна до там?

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:49, 21.04.2016
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Адам и Ева, фейлетон на Алеко Константинов, остри реплики и цветисти фрази станаха част от дебата за задължителното гласуване. Срещу въвеждането му възразиха ДПС, БСП и реформаторите.

Четин Казак, съпредседател на ДПС: Да си играем тук с трансформиране на основно конституционно право в задължение в обикновен закон, какъвто е изборният кодекс е недопустимо и ще бъде отменено от КС.

Насила хубост не става, насила не можеш да накара хората, нито да те заобичат, нито да гласуват за теб.

Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок: Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари по насилствен път.
Янаки Стоилов, БСП лява България: Според мен тук се съдържа някакъв капан, в който мнозинството си казва дайте да приемем задължителното гласуване, след това вероятно от опозицията ще се съберат гласове това да бъде атакувано в КС.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Всеки може да се възползва от всякаква правна аргументация и да атакува съответните текстове пред КС.
Николай Александров, Атака: Така записано - гласуването е задължително, но без да бъде въведена санкция в закона би означавало абсолютно нищо.

В дебата се чуха аргументи, че целта е да се намали политическата тежест на ДПС. Основните защитници на задължителния вот бяха от Патриотичния фронт. Реформаторът Гроздан Караджов пък предложи в кодекса да бъде записан член 5-ти от фейлетон на Алеко Константинов - "Избирателният закон"


Гроздан Караджов, Реформаторски блок: Три дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуванието на разсуждающите. Ако избирателите са заети с отбивание на пътна повинност или друго, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните... Ето ви го разрешението, колеги.

Димитър Байрактаров, Патриотичен фронт: О, неразумни депутатино, поради що се срамиш да си кажеш истината? А истината е, че лъснахте да не продължавам народната приказка, че за пореден е важно да се прегърнете с ДПС.
Георги Божинов, БСП лява България: Историята на човечеството има много ярки страници в борбата за избирателни права.

Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт: От Адам и Ева ли го броим началото на човечеството или от модерните времена, когато се произвеждат избори в нормалните държави?
Божинов: Адам може би при ограничени обстоятелства, но пак е направил свободен избор.

От АБВ пък се обявиха срещу идеята негласувалите да бъдат изваждани от избирателните списъци.


Георги Първанов, председател на АБВ: Това със сигурност означава трайно отпадането на много хора и свиването на тези списъци. Tака че вместо да разширим възможностите за участие на гражданите, ефектът ще бъде обратен.


Депутатите днес решиха референдуми и избори да не се провеждат в един и същи ден. Отпадна и идеята за създаване на избирателен район "Чужбина". Заради днешното гласуване реформаторите обмислят да бойкотират кодекса.


Радан Кънев, съпредседател на РБ: Действително е налице тежко нарушение на програмната декларация, подписана от ГЕРБ, АБВ и ПФ с този техен вот, нарушени са и основните демократични принципи с това гласуване по изборния кодекс.

Цветан Цветанов: Всеки търси някаква политическа медийна изява, но когато се говори по теми по същество, всеки изразява своята позиция и се консолидираме около това, което можем да подкрепим и да имаме широко парламентарно мнозинство.


ГЕРБ обаче дадоха знак, че ще отстъпят пред искането на реформаторите и вотът Не подкрепям никого няма да се брои за действителен глас. Така малките партии няма да бъдат ощетени. Гласуването на кодекса продължава и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив в нефтохимически завод в Мексико
Взрив в нефтохимически завод в Мексико
Ремонт на детската железница в Пловдив
Ремонт на детската железница в Пловдив