САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Над 1000 станаха арестуваните на протеста в Москва

Стотици бяха арестувани в Москва по време на протест обявен от местните власти за незаконен. По последни данни на полицията задържаните са над 1000. Демонстрацията беше организирана по призива на опозицията, която настоява за провеждането на свободни избори.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:37, 27.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Москва осъмна при засилени мерки за сигурност. Опозиционният лидер Алексей Навални призова привържениците си да се съберат днес пред кметството на Москва в знак на протест срещу отказаната регистрация на опозиционни кандидати за местните избори.

Въпреки забраната, много хора се събраха в центъра на руската столица. Последваха арести.

Александър, протестиращ: Това е политически натиск. Дойдох да се срещна с независимите кандидати и да постоя тук, на московската улица. Имам това право!

Някои от задържаните твърдят, че били просто минувачи.

Александър Латишев, арестуван: Това е абсолютно незаконен арест. Нямам нищо общо. Седяхме на една пейка с моя колежка и говорехме за бизнес.

;

През целия ден повече от 3500 души са се включили в импровизирани демонстрации, по данни на властите. Стигна се и до сблъсъци.

По-рано самият Навални и други опозиционни активисти бяха арестувани, а жилищата на някои от тях - претърсени.

Осем от отхвърлените кандидати бяха извикани за разпит за организирането на незаконни протести. Сред тях беше и Любов Собол, която на 13 юли обяви гладна стачка.

Любов Собол, кандидат на опозицията: Не се страхувам от съдебно преследване, защото не съм нарушила закона. Точно обратното. Както виждаме, закона погазват московската избирателна комисия, президентската администрация и кметството на Москва. Те са хората, които пречат на московчани да упражняват правото си на глас.

До изборите, насрочени за осми септември, не са допуснати 57 кандидати с аргумента, че не са събрали достатъчно действителни подписи в своя подкрепа. Опозицията оспорва.

Въпреки че изборите за местен парламент в Москва не са национални, опозиционни активисти ги виждат като възможност да се опитат да получат повече влияние в руската столица.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън: Брекзит е икономическа възможност за Великобритания
Борис Джонсън: Брекзит е икономическа възможност за Великобритания
Бойко Борисов: Връщане на левицата на власт ще забави икономиката
Бойко Борисов: Връщане на левицата на власт ще забави икономиката