Десетки откликнаха на призива на омбудсмана за дарения за дома на отец Иван

Близо 10 тона храни, плодове и сладкиши за Нова година получават децата от дома за сираци "Св. Николай" в Нови Хан. Дарението е по призив на омбудсмана Мая Манолова и след репортаж в "По света и у нас" за оскъдната Коледа, която са прекарали. Продуктите са осигурени от хранителни вериги, производители и фирми и ще стигнат за прехраната на всички 150 деца в най-студените зимни месеци.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
07:32, 28.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

По Коледа в "По света и у нас" разказахме, че на децата от приюта в Нови Хан не достигат хранителни продукти. Самият отец Иван сподели, че даренията са едва една трета от миналогодишните, а хората в приюта се увеличават.

След репортажа и призива на омбдусмана Мая Манолова около 20 фирми се отзоваха и направиха дарения. От рано тази сутрин започнаха да пристигат храни по 2 тона картофи, портокали и мандарини, 500 кг брашно, ориз, макарони, млечни продукти.

Мая Манолова, национален омбудсман: Благодаря на всички фирми, които се отзоваха в последния момент. Част от тях обещаха, че и в началото на следващата година ще докарат храни. Българите са добри. Просто трябва някой да ги подсети и организира. Много се надявам, че и обикновени хора ще се отзоват. Мястото е близо до София.

25-годишната Павлина е израсла по домове. С двегодишния й син са в приюта от няколко месеца. Зарадва се най-вече на дарението от пресни плодове.

Павлина Борисова: Ние се нуждаем от такива работи. Винаги ни помагат много хора. Много сме благодарни за помощта.

Отец Иван заяви, че е доволен от всеки лев дарение. Парите са им нужни, за да си плащат сметките за ток и вода.

Отец Иван, дом "Св. Николай", Нови хан: Има ли пари и храна - ние си купуваме каквото ни трябва. Дърва ни трябват, много дърва, най-малко 200 кубика, за да изкараме зимата. Не само за този приют, но и за Якимово, където сме купили 70 къщи и живеят близо 200 души.

Акцията по набиране на дарения не приключва днес.Тя продължава, така че всеки, който иска да помогне и да се включи в нея, може да се обади на отец Иван и отец Григорий от приюта и да направи нещо добро за децата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Влиза в обращение нова банкнота от 100 лв.
Влиза в обращение нова банкнота от 100 лв.
Повишиха степента на риск заради вулкан в Индонезия
Повишиха степента на риск заради вулкан в Индонезия