НОВИНИ

Експерти: Бездействието е най-лошото, което се случва с АЕЦ "Белене"

Дискусионен форум за съдбата на АЕЦ "Белене" бе организиран от партия АБВ. На него беше препоръчано да се внесе предложение в Народното събрание за отпадане на решението за прекратяване на проекта. Така ще се развържат ръцете на изпълнителната власт и ще се появят потенциални инвеститори.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:04, 25.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Според форума бездействието е най-лошото, което в момента може да се случи с АЕЦ "Белене" и спешно трябва да бъде взето политическо решение за централата.

Беше отбелязано, че в момента страната ни губи динамика в атомната енергетика, докато страните около нас строят мощности. Построяването на АЕЦ "Белене" ще доведе до по-чист електроенергиен микс, ще намали въглищните мощности и така ще намалеят вредните емисии.

Централата ще осигури и по-евтина и сигурна енергия. Експрезидентът Георги Първанов каза на форума, че през 2008-а е инициирал Консултативен съвет за големите енергийни проекти и предлага такъв да направи и президентът Радев.

Георги Първанов, президент на България / 2002- 2012 /: В парламента първата, най-важната работа, която трябва да се свърши, е да се внесе предложение, възможно най-широко подадено, нека да бъде консенсусно, за отпадането на така наречения мораториум или на решението на парламента за прекратяването на проекта "Белене". Всичко друго е имитация.
Проф. Янко Янев, директор на Институт за управление на ядрените знания, Виена: Да строим или да не строим нова АЕЦ ? Ще останем ли държава със затваряща се атомна програма, тъй като не строим нищо ново - остава да доизживеят 5 и 6 блок на "Козлодуй", 1 и 4 ги затваряме и ги режем. Този е един от сериозните въпроси, на който трябва някой да отговори и той е политически. Ще бъде ли България страна с ядрена програма, или тя ще излезе от ядрената енергетика и ще се занимава с нещо друго.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нови жертви в Сирия, въпреки резолюцията на ООН за прекратяване на огъня
​Нови жертви в Сирия, въпреки резолюцията на ООН за прекратяване на огъня
 Георги Първанов за сделката с ЧЕЗ: Едно разследване би дало повече информация
Георги Първанов за сделката с ЧЕЗ: Едно разследване би дало повече информация