НОВИНИ

Дискусия "Накъде отива Европа"

Шенгенската система трябва да се запази такава каквато е и да се развива - за това призова вицепремиерът Меглена Кунева. Темата беше поставена по време на дискусията "Накъде отива Европа", където холандският посланик у нас представи приоритетите на страната си, която поема председателството на Европейския съюз. Томас ван Оорсхот подчерта, че всички ще имат полза от членство на България в Шенген, но за това е нужна и работеща съдебна система.На форумът присъства и новия правосъден министър Екатерина Захариева, която посочи като най-спешна задача изменението на Закона за съдебната власт.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:31, 07.01.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Шенген не трябва да се връща назад и да отстъпва от постигнатото, смята Меглена Кунева. Тя е категорична ,че трябва да бъде създадена обща база данни, включително и ДНК-данни, които да се споделя от всички страни членки. Според нея това ще помогне за разкриване на престъпления, свързани с тероризма.


Меглена Кунева - вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси: "Задачата на България е да защити интереса си, че ние без тази информация, т.е. без достъпа си до Шенген сме без очи и без една голяма част от възможностите си да реагираме адекватно."


Холанският посланик се съгласи, че Шенген е важно постижение за Европейския съюз. Според него системата в момента е под атаки, заради по-слабия контрол по външните граници на съюза. Смята, че това е временно състояние.


Томас ван Оорсхот - посланик на Кралство Нидерландия: "Цел за всички е България да влезе в Шенгенското пространство. Всички ще имаме полза от това. Някои членки правят връзка между членството и върховенството на закона.Затова е нужно е да има работеща съдебна система."





И за новия министър на правосъдието Екатерина Захариева е тревожен фактът, че доверието на хората в съдебната система е на изключително ниско ниво. Промените в Конституцията вижда като начало на промяната. Съгласна е, че може да се спори дали те оправдаха очакванията.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Но факт е, че в измененията в Конституцията се направиха не малко добри стъпки и аз като практичен човек считам, че ние трябва да вземем тази основа и да надградим започнатото в следващите важни изменения в Закона за съдебната власт и нормативните актове по неговото прилагане."


За Захариева един от начините за връщането на доверието в институциите е съдебната реформа да бъде доведена докрай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поледицата в Северозападна България прекъсна далекопроводи
Поледицата в Северозападна България прекъсна далекопроводи
Ангела Меркел за серията от сексуални нападения в Кьолн в новогодишната нощ
Ангела Меркел за серията от сексуални нападения в Кьолн в новогодишната нощ