НОВИНИ

Глобата за пътник без билет скача до 50 лева

Пътник без билет в градския транспорт вече ще се наказва с глоба от 10 до 50 лева. Точният размер на санкцията ще се определя от общинските съвети по места. След приетите днес промени в Закона за автомобилните превози гратисчиите в междуградските автобуси ще се наказват с 50 лева. До 300 лева пък ще е глобата за нередовен пътник по международните линии.

bnt avatar logo
от БНТ
15:12, 13.01.2017
5807
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Хора, които си спестяват цената на билетчето в автобусите съвсем не липсват. Управителят на транспортна компания в Пловдив дори си е направил колекция от фалшиви карти за пътуване.

Веселин Дошков, собственик на транспортна компания в Пловдив: В някои големи общини като София, Пловдив, Варна, Бургас това вече е проблем. Не се рядкост нередовните пътници, а за София, където имаме безкондукторно таксуване, това е много сериозен проблем.

Досегашната глоба за гратисчиите в Пловдив бе 10 лева. В града предстои въвеждането на безкондукторно таксуване, което според превозвачите ще увеличи броя на нередовните пътници.

Веселин Дошков, собственик на транспортна компания в Пловдив: Би изкушавало много хора да опитат да излъжат системата и затова смятам, че 20-30 лева би била една справедлива глоба.

Шефът на транспортната комисия в народното събрание пък призова общинските съветници в столицата да намалят размера на глобата от 40 лева.

Настимир Ананиев, председател на Комисията по транспорт в НС: Личното мое мнение е, че глобата е висока за София, защото преди беше 20 пъти размерът на билетчето, което беше 1 лев, сега билетът е 1,60, а глобата е много повече над 20 пъти.

Според пътници контролът в автобусите е затегнат, но по-смелите успяват да се возят без билет.

- Гледат там, проверяват датите за кога е билетът, дали сме го платили.

- Сега вдигат глобите за нередовен пътник до 50 лева, как ви се струват тези цифри?

- Ами добри са. Смятам, че ще има доста потребители.

Според превозвачи основният проблем, на който депутатите трябва да намерят решение, е нерагламентираният транспорт. Напоследък все по-модерно става т.нар. "споделено пътуване", което обаче е в сивия сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 лица са задържани във връзка с подкупите на митницата във Варна
25 лица са задържани във връзка с подкупите на митницата във Варна
ВиК дружеството във Велико Търново поема лечението на мъжа, който падна в шахта
ВиК дружеството във Велико Търново поема лечението на мъжа, който падна в шахта