НОВИНИ

Доброволчески отряди охраняват в община Садово

Само 13 полицаи следят за спазване на реда в пловдивската община Садово. За 12 населени места с население 16 хиляди души се грижат четирима районни инспектори. За миналата година са регистрирани 200 престъпления, сред които и убийство. За да се справят с проявите на вандализъм и дребните кражби в някои от селата кметовете са сформирали доброволчески отряди.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
07:08, 28.01.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

По улиците на Караджово рядко може да се види патрул. След като последният полицай бил пенсиониран миналата година, нов на неговото място не е назначен.

Иванка Стефанова се е върнала в родното си село преди 6 години. Разказва ни, че освен кражбите на зимнина и домашни животни има и случаи на задигнати пари.

Иванка Стефанова: "Нямаме полицай в селото, никаква защита нямаме. - Как се защитавате? - Нали ти казах, телефонът ми е под възглавницата, нагласен да звъня ако ме нападнат на 112".


;

Пенсионираният полицай на Караджово сега е кмет. Опитва се да се справи със случаите на вандализъм и хулиганство с помощта на доброволчески отряди, в които участват хора от малцинствата.

Борислав Благоев – кмет на село Караджово: "Понеже те познават хората, знаят и езика, а това е много важно винаги могат да ми кажат, че някой замисля нещо".

Отрядите патрулират вечер след 18 часа. Разговарят с местните и събират информация ако в селото са се появили непознати хора.

Ташо Рашев – доброволец: "Ако виждаме подозрителни коли, записваме номера, обаждаме се на кмета. Ако е някой пиян, ние няма да го бием. Просто сме пазачи, не сме полицаи, хващаме ги и ги укротяваме, не сме полицаи, с хубаво се оправяме с тях".

За да се гарантира сигурността на хората в спешен порядък ще бъде изградено видео наблюдение на входно-изходните пътища на селата. В някои от тях ще бъдат сформирани и общински звена за охрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Шумен отвори врати център за подкрепа на деца
В Шумен отвори врати център за подкрепа на деца
Северна Корея ще изстреля балистична ракета с далечен обсег
Северна Корея ще изстреля балистична ракета с далечен обсег