НОВИНИ

Достатъчен ли е токът на България?

Стига ли ѝ токът на България? Кризата с рязкото застудяване в страната и рекордното потребление на електрическа енергия за последните 20 години доказателство ли е, че страната ни се нуждае от нови енергийни мощности? Това коментираха депутатите Таско Ерменков от "БСП лява България" и Мартин Димитров от Реформаторския блок в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 15.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според Мартин Димитров за да не се стига до такива критични ситуации е в енергийната ефективност, "интелигентното управление на енергийната система". По-голямата част от годината имаме големи излишъци, които се чудим какво да ги правим, по-голямата част от годината имаме производство, за което няма пазар, и едва през зимата се стига до пълно натоварване. "Трябва да търсиш под вола теле, за да смяташ, че заради 5 дни в годината, които са особено студени, трябва да направиш цяла ядрена централа", заяви Мартин Димитров.

По думите на Таско Ерменков "логиката на събитията е такава, че дори и за 5 дни да е рискована доставката на електроенергия в България", тя трябва да е осигурена. "Следователно, щом не е имало достатъчно електроенергия за тези 5 дена, не е достатъчен токът за България", заяви той.

Ерменков се съгласи, че в по-голямата част от годината има големи излишъци на ток. Той обаче подчерта, че когато потреблението на електроенергия от населението е водещо, държавата е без икономика. "Когато в една нормална икономика имаш индустрия, която потребява електроенергия и тя работи стабилно, когато в една нормална икономика имаш намерение да вкарваш електромобили, когато имаш намерение да нараства БВП с проценти над 3, цялата тази картина се изменя и се получава по-голямо влияние на индустрията върху потреблението", каза още Ерменков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската опера в подкрепа на хората от Хитрино
Софийската опера в подкрепа на хората от Хитрино
Протести срещу Тръмп във Вашингтон
Протести срещу Тръмп във Вашингтон