Дружеството, което управлява Слънчев бряг, събирало незаконно такси

Всички такси, събирани от дружеството, което управлява курорта Слънчев бряг са незаконни. Това е установила Върховната административна прокуратура, след извършена проверка. Държавното обвинение е атакувало в съда 4 решения на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД и иска те да бъдат обявени за нищожни.

от БНТ
17:44, 20.09.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

"Слънчев бряг" АД,, въпреки че е със 75 % държавна собственост, не е административен орган и няма право да определя такси, смята прокуратурата. Това е в правомощията на община Несебър. А има и случаи, в които плащанията се дублират. С атакуваните решения, според обвинението неправомерно, пътищата в комплекса са превърнати в частни и са затворени за публичен достъп, въведено е платено паркиране и такси за ползване на транспортните и пешеходните алеи в комплекса. Инфраструктурата е публична общинска собственост и само кметът на Несебър може да издава заповед как да се ползва и управлява. Оспорват се и решения на дружеството от тази година, с които са актуализирани цените.

Ася Петрова - заместник-главен прокурор, ръководител на Върховната административна прокуратура: "Ние считаме, че Съветът на директорите не е компетентният орган, който може да въвежда такива ограничения, ограничителни режими и такси. Ще си позволя да ви дам пример с таксиметровата дейност, която се извършва на територията на комплекса. Оказва се, че за тази дейност се заплащат три такси. Веднъж общинска, веднъж пред съответната автомобилна агенция и третата такса е на "Слънчев бряг" АД - за едно и също нещо. И нали знаете, че това в крайна сметка се отразява на потребителите, които ползват тези услуги".
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мазилка падна в училище в Бургас
Мазилка падна в училище в Бургас
Голям пожар гори между хасковските селa Остър камък, Иваново и Елена
Голям пожар гори между хасковските селa Остър камък, Иваново и Елена