НОВИНИ

Екатерина Захариева разговаря с премиера и президента на Черна гора

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с президента на Черна гора Филип Вуянович и с министър-председателя Душко Маркович днес в рамките на двудневното си посещение в Подгорица.

bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 01.09.2017
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Визитата е част от Балканската обиколка на първия ни дипломат.

"Черна гора може да бъде добрият пример в региона. На всяка среща с политическите лидери на Европа нашият премиер г-н Бойко Борисов казва колко е важно разширяването на Западните Балкани - изтъкна Захариева по време на разговора си с президента Вуянович. - Важно е да покажем на младите хора, че тук ще имат перспектива за добър живот, за да останат в своите държави."

Президентът Вуянович благодари за безрезервната подкрепа на България за приемането на Черна гора в НАТО и добави, че разчитат на България и през бъдещото ни Председателство на Съвета на ЕС.

"Премиерът Борисов е прав - длъжни сме да използваме всички възможности за подобряване на отношенията и икономиките в региона. Много добър пример за останалите държави бе договорът с Македония, който г-н Борисов подписа с премиера Заев", изтъкна Вуянович.

"Трябва да покажем, че сами можем да решаваме отворените въпроси помежду си и това е един от примерите за това", изтъкна Захариева.

Българският вицепремиер и президентът на Черна гора обсъдиха редица въпроси от международния дневен ред, както и актуалната политическа ситуация в региона в светлината на европейската перспектива на страните-кандидатки.

Премиерът Душко Маркович представи на министър Захариева действията, които предприема неговият кабинет за икономическа стабилизация на страната, преодоляване на финансовите проблеми и привличане на повече инвестиции в инфраструктурата и енергетиката, като подчерта, че присъединяването на Черна гора към НАТО според него ще доведе още повече инвеститори. Българският първи дипломат подкрепи думите му, че никой не би развивал бизнес в държава, която не смята за сигурна.

"Искам да ви предам поздрави от премиера Борисов. Имах много ползотворни срещи с вашите министри и очаквам отличните ни отношения да станат още по-практични", каза Захариева. Тя поздрави черногорското правителство за бързината в отварянето на преговорните глави и изпълнението на техническите критерии за присъединяване към Европейския съюз.

Захариева и Маркович се договориха да подкрепят организирането на двустранен бизнесфорум, за да може българските компании да се запознаят с възможностите за инвестиции в Черна гора. Маркович покани колегата си Борисов на визита в Подгорица.

Двудневното посещение на министър Захариева включваше още срещи с вицепремиера и министър на правосъдието Зоран Пажин, с министъра по европейските въпроси Александър Андрия Пейович и с министъра на външните работи Сърджан Дарманович.

На разговора с вицепремиера Пажин бе обсъдена правосъдната реформа в Черна гора, която до известна степен припокрива българския модел на устройство на съдебната власт. Към съдебния съвет в Черна гора обаче няма независим инспекторат, а дисциплинарните производства се разглеждат от специализирана комисия от членове на съвета. Захариева и Пажин се разбраха след избирането на новия Висш съдебен съвет в България да организират среща за обмяна на опит между двете "правителства" на съдебната власт.

Министърът по европейските въпроси Пейович запозна подробно Захариева със състоянието по преговорните глави, както и с очакванията от предстоящия доклад на Европейската комисия за състоянието на върховенството на закона в Черна гора през ноември т.г., от който зависи отварянето на още три нови глави до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин участва в открит урок за началото на учебната година
Путин участва в открит урок за началото на учебната година
Фотоизложба  от Националната художествена академия гостува в Благоевград
Фотоизложба от Националната художествена академия гостува в Благоевград