НОВИНИ

Екопротест в защита на плаж "Делфин"

Над 250 екозащитници и любители на природата и девствените плажове са се подписали в петиция до Министерството на туризма, в която настояват да бъде прекратено строителството на дървена стълба и заведения на доскоро девствения плаж "Делфин". Протестиращите твърдят, че наемателя на плажа е изсякъл две големи просеки, за да изгради дървена стълба и да постави генератор за ток.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
22:27, 10.06.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Цялата територия на плажа попада в защитена местност "Натура 2000" и е част от Природен парк "Странджа", където подобни строежи и изсичане на гора са абсолютно забранени. Природозащитници подали сигнал до РИОСВ-Бургас. Инспекторите констатирали, че на терена е извършена незаконна сеч. Наемателят на плажа Йордан Тодоров обаче твърди, че така е заварил просеките. Поставен е генератор за ток и в момента се изгражда голяма дървена стълба. Според протестиращите съоръжението е върху общински терен и няма строителна книжа.

Николай Найденов: Решил да си прави стълба. То това не е стълба, това е мост. Аз смятам, че това трябва да го правят лицензирани фирми.
Марио Кръстев: Докога ще ни правят на глупави, докога ще си правят кой каквото иска, докога ще бъдем разграден двор?!

Информационна табела поставена от наемателя показва, че на пясъчната ивица ще бъде изградено и голямо заведение. Протестиращите настояват Министерството на туризма да прекрати договора с наемателя.

Чая Войкова: Плажът да бъде обявен като "Корал" за екоплаж и такъв да остане.

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тереза Мей е договорила с юнионистите принципно споразумение за подкрепа
​Тереза Мей е договорила с юнионистите принципно споразумение за подкрепа
Обиколката на потомците на Макгахан у нас приключи в Батак
Обиколката на потомците на Макгахан у нас приключи в Батак