НОВИНИ

Ексклузивни кадри минути след подпалването на тютюневите складове в Пловдив

44-годишен бездомник е обвинен, че е подпалил умишлено тютюневите складове в Пловдив. Той е криминално проявен и осъждан многократно. Основната версия на прокуратурата е, че има поръчител на палежа.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
20:03, 22.08.2016
Чете се за: 03:22 мин.
У нас

Кадри, заснети с дрон, показват какво е останало след огнената стихия. Изгоряла е вътрешността на 4 от емблематичните сгради, построени преди 93 години. Останали са само външните стени. Засегната е и 5-та сграда.

"По света и у нас" успя да се сдобие с видеоматериал буквално от първите минути след запалването на пламъците в първия склад - пламъци, довели до опожаряването на още четири склада и нанасянето на щети върху пети. Кадрите са предоставени на прокуратурата от гражданка на Пловдив. Точно по тези кадри е заловен и главният заподозрян за буквалното почти унищожаване на Тютюневия град в Пловдив - 44-годишният Любомир Данчев. Мъжът е задържан за 72 часа, предстои да му бъде повдигнато обвинение. По всяка вероятност той е причинил пожара.

44-годишният Любомир Данчев още от 1979 година живее под "открито небе", тъй като е бездомен. Спи, там където намери, 35 години. Той няма постоянен адрес. Едно от последните му обиталища е тютюневият склад. Живял е на 4-ия етаж. По думите му, на по-долните етажи имало и други клошари. Зад гърба си има вече два палежа, осъждан е многократно.

От прокуратурата заявиха, че той е причинил наистина сериозни щети върху културния паметник на Пловдив. Пожарът е можел да предизвика значителни щети и дори човешки жертви, тъй като складовете са в непосредствена близост до жилищната зона на ул. "Иван Вазов".

Според източници на "По света и у нас" мъжът е заявил пред разследващите, че е запалил цигара, изпуснал я и така е тръгнал огънят. прокуратурата обаче проверява дали някой не му е поръчал това "изпускане на цигара".

През интернет изданието "Trafficnews.bg" Любомир Данчев заявява: "Те са ги запазили умишлено само за да ми направят мръсно на мене, защото аз не ги познавам. Мисля, че пожарът е умишлен. Направиха ми мръсно на мене, за да мога аз да не съм там".

;
Хронология на събитията днес 

Днес проверка направи и министърът на културата Вежди Рашидов. Той дойде, за да огледа останките от Тютюневия град. Закани се, че ако бъде доказана безстопанственост на тези помещения, собствениците ще бъдат наказани с максимално предвидената в закона санкция от 30 хиляди лева. Глоба, която Вежди Рашидов определи като твърде скромно.

Вежди Рашидов, министър на културата: Ако се окаже, че е умишлен палежът, трябва да се понесе с пълната строгост на закона отговорността, с пълната строгост. Недопустимо е. Аз като художник смятам, че ако това е така, това е престъпление. Не може паметници на културата с лека ръка да се събарят.

Повече от две денонощия след опустошителния пожар, от общината оповестиха кои са собствениците на складовете.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Собствениците са ясни. На три от складовете, собствениците са едни и същи - РИПА ООД. Това са т. нар. италиански собственици. Вторият собственик на склада, който последен се възпламени, е Галакси пропърти груп.

Собствениците на сградите заявиха, че са изпълнявали всички указания за поддръжка на сградите. От Галакси инвенстмънт груп пък уточниха за БНТ, че техният имот не е паметник на културата за разлика от другите три сгради, които също горяха. От фирмата са категорични, че приемат за своя кауза опазването на автентичния вид на тютюневия град.

От италианската компания, която притежава останалите сгради казаха, че загубите им от пожара са за 5 милиона евро, защото имотът не е застрахован. Твърдят, че са внесли в министерството на културата проект за използването на обектите още през 2010 година, но той не е одобрен.

Пиетро Луиджи Гиа - управител на Р.И.П.А. ООД: "Нямаме готовност да представим нов проект. Когато сградите продължително време не се използват по предназначение, резултатът е такъв".

До момента на фирмите не са налагани глоби или предписания. Но не са и проверявани, тъй като в Инспектората за недвижимо културно наслество няма регистър за собствеността на обектите.

Стоилка Игнатова, инспекторат към министерство на културата: Инспекторатът извършва такива проверки, когато имаме сигнали. Съгласете се, че на стотици хиляди културни ценности ние не можем да оказваме ежедневен мониторинг.

Министър Рашидов заяви, че ще инициира спешни законодателни промени, за да може на собственици на сгради, които са паметници на културата, да бъдат налагани далеч по-сериозни санкции, ако те не се грижат добре за тях. Идеята се родила още при събарянето на тютюневия склад на улица „Одрин" 8 в началото на март.

Вежди Рашидов: Не може паметници на културата с лека ръка да се събарят. Може да бъде инвестирано в тях, но това не значи, че това ги лишава от отговорност.

Прокуратурата работи по версията умишлен палеж ,но от пожарната все още не се ангажират докато не излезе експертизата , въпреки че много хора са видели синкави пламъци.

Комисар Румен Димчев, ОБ ПЗНС - Пловдив: Не, не мога да го кажа това нещо, за мен ако е имало такъв пламък, това е третирането на дървесината тук. - А миризма на нафта? - Аз лично не съм усетил, аз бях през цялото време тук, не съм усетил.

Инцидентът с тютюневите складове няма да попречи на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през 2019-а, но сериозно ще разклати репутацията на страната ни, смятат мнозина.

Асен Асенов, фондация за култура и изкуство „Едно": Един изключително лош сигнал, който не Пловдив, а България дава на останалия свят.

От фондацията, подготвила кандидатурата на града за столица на културата. заявиха, че Тютюневите складове остават част от програмата на града през 2019 година.

Валери Кьорлински, изпълнителен директор на фондация "Пловдив 2019": Винаги ще бъдат част от програмата на Пловдив, защото това е една много важна част от града и от паметта на града винаги нашата програма се е занимавала с общите пространства в Тютюневия град, а не с конкретните складове, защото те са частна собственост.

В момента в част от тютюневите складове, се организират изложби, прожекции на филми и артистични срещи.

;

За разлика от вчера днес нямаше протестиращи в Пловдив. Като че ли недоволството тази вечер е само в социалните мрежи. Вчера обаче доста души излязоха директно да заявят своето недоволство пред разрухата, останала от Тютюневия град.

Граждани и творци се обединиха в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, с което настояват автентичния вид на складовете да бъде възстановено, независимо от техническото състояние. Същото днес заяви и министър Вежди Рашидов.

БНТ ще продължи да следи този обществен проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на динята във Варна
Фестивал на динята във Варна
Габърица с нов храм, построен от дарения
Габърица с нов храм, построен от дарения