НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Проговори изнудваният от мнимите прокурори

Само пред "По света и у нас" проговори изнудваният от мнимите прокурори - сириецът Бахзад Ибрахим. Той застава пред камера за първи път след убийството на брат му през 2004 година, когато напуска страната ни.

Явор Симов
от Явор Симов
09:33, 28.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Върнал се отново преди 2 години. Мнимите прокурори предложили да му помогнат, за дело на неговите племенници, които са обвинени в убийство.

Инцидентът станал миналата година през септември в центъра на София. Тогава при спречкване между няколко сирийци, 23-годишният Шарван Рашид умира от прободни рани в тялото. За убийството са обвинени Хошнав и Масум Ибрахим Абдулсалам, племенници на Бахзад. За него всичко започва, когато в началото на февруари отива на мястото където се разиграл кървавият инцидент. Тръгнал да разпитва за свидетели на случката, защото смята, че племенниците му не са убийци. По думите му единият е с изрязани 80 сантиметра черва, а другият е наръгън в гърба. Тогава един човек му казал.

Бахзад Ибрахим: "Тука има едно момче, прокурорче, дай да те запозная с него да видите какво ще ти помага за твойте племенници, Цветан Василев".

Така Ибрахим се запознава с първия измамник, който се казва Цветан Василев. Той обяснява, че се занимавал само с по-леки дела като кражби.

"И вика аз ще те запозная с един друг прокурор, който се занимава с убийства и с по тежки дела, викам добре".

Два дена след първото им виждане, измамниците му звънят и го викат на среща. Тя се състои в кафене, разположено в голям търговски център.

"Отивам там в едно кафе на първия етаж, не знам как се казва - забравих. И той едно момче седнал, Цецо ме посрещна и един мъж седнал и се запознах с него и той ми вика прокурор Митко Димитров".


;

Мнимият прокурор Димитров е задържаният Петър Маринов, който винаги идвал с още един мъж, за който казвал, че е охрана и негов шофьор. Фалшивият обвинител започнал да демонстрира, че познава добре случая с племенниците на Ибрахим и обещал, че ще поеме делото като наблюдаващ прокурор.

"И втори ден, трети ден ми звъни и вика - ето аз съм наблюдаващ прокурор с документи и ми показва документи, които всички съм ги дал на ДАНС".

- Той Ви ги остави на Вас тези документи?

- Да, да - копие ми донесе.

- Тогава ли започнаха към вас предложенията за определени суми които да им дадете?

- Да, след това започнаха със суми да говори.

- Кога се усъмнихте, какво ви накара да се усъмните?

- Да ви кажа, аз се усъмних на тях по начина, по който искаше пари. Много бързо искаше пари. Бяха едни измамници, които искаха. Представиха се за прокурори, но аз се усъмних в тях, че тука нещо не върви добре и тогава сигнализирах на ДАНС. Ако не беше ДАНС, нямаше да съдействам, щото нямам вяра в никой друг. Аз защото имам вяра в ДАНС, че може да върши работа и действително за малък период от време свършихме операцията успешно.

Третият издирван съучастник Цветан Василев се е предал сам в полицията. Мнимите прокурори са обвинени в измама. Ако бъдат признати за виновни могат да получат от 1 до 8 години затвор, като утежняващото обстоятелство е факта, че са се представяли за длъжностни лица.

Още от разказа на Бахзад Ибрахим гледайте в сутрешния блок "Денят започва". За първи път пред БНТ Ибрахим разказва как през 2004 година е нападнат с брадви и лежи в "Пирогов". Той обяснява и защо името му се свързва с имената на убитите Иван Тодоров - Доктора и Константин Димитров - Самоковеца.

* * *

Изнудвачи на чужденец счупиха крака на полицай при ареста им

Сириец е изнудваният от мними прокурори

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В. Радев: Комисията за Русия и Турция в НС ще проучи само политически въпроси
В. Радев: Комисията за Русия и Турция в НС ще проучи само политически въпроси
8 години след огнения ад във влака София - Кардам
8 години след огнения ад във влака София - Кардам