НОВИНИ

НЗОК поема модерната терапия за лечение на Хепатит С

Здравната каса започва да плаща за модерна терапия на хепатит С, която елиминира вируса напълно. Според последни данни новото лечение дори успява да обърне хода в увреждането на черния дроб. Макар че цената на новите медикаменти е съизмерима със старите, ще се налагат ограничения за лечението с тях. Специалистите пък усилено се подготвят за приложението на новите терапии.

Мария Чернева
от Мария Чернева Оператор: Борислава Стефанова
20:42, 27.02.2016
7387
Чете се за: 00:48 мин.
Още

От първи март лечение ще започнат най-нуждаещите се - тези с напреднала фиброза и цироза, болни след трансплантация и тези, които не могат се лекуват с интерферон. С подобни ограничения, според лекарите започват много страни, въпреки че фирмите свалят цените си до нивата на съществуващите терапии.

Проф. Людмила Матева - национален консултант по гастроентерология: Но ние се надяваме още тази година да разширим критериите и за други пациенти с хроничен хепатит, особено тези които са с междинен стадий на фиброза и при които се очаква по-бърз ход на напреднало заболяване.

Новите терапии, ще помагат на пациенти, за които досега нямаше лечение. Освен това ентусиазмът на лекарите днес се засили и от още един техен ефект

Проф. Константин Чернев - гастроентеролог: Цирозата при 60 процента от пациентите се връща назад почти до начален стадий на цироза. При лечението на тежки декомпенсирани напреднали чернодробни заболявания този процент намалява на 20-30%.

Въпреки революционните резултати, новите терапии все още не са докрай известни. И лекарите обсъждат различни взаимодействия с други лекарства

Проф. Людмила Матева: С приема примерно на билки и други продукти, които не се регистрират като лекарства, където могат да възникнат неясни лекарствени взаимодействия.

Без интерферони, причина за трудната поносимост на старото лечение, новите терапии показват два пъти по-голяма или близо 94% ефективност. Затова навсякъде по света вече се приемат като първо и основно лечение при хепатит С.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Чуков: Сирийската криза много отдавна е дуалистично управляема
Проф. Чуков: Сирийската криза много отдавна е дуалистично управляема
БЛС няма да подпише националния рамков договор
БЛС няма да подпише националния рамков договор