НОВИНИ

Прокуратурата иска задържане под стража за непълнолетния стрелец в Княжево

Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража на 15-годишния Ивайло, който вчера простреля свой съученик в Княжево. По случая са образувани две досъдебни производства. Тийнейджърът Ивайло е обвинен в опит за убийство, а вуйчо му - за неправилно съхранение на оръжието. Раненият Даниел все още е в "Пирогов", като пряка опасност за живота му няма.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:00, 27.02.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Даниел и Ивайло се познавали от деца, по-късно учили заедно в 26-то училище. Всички ги описват като отлични ученици, които никога не се карали, но едно момиче застанало между тях - решили да се разберат по мъжки, на футболния терен. Само че Ивайло извадил пистолет и го насочил към Даниел. Прострелял го право в слабините.

Стрелял още веднъж. Според прокуратурата Ивайло отдавна подготвял нападението.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Това дете е извършило деянието абсолютно умишлено, тъй като преди това се е упражнявал с оръжието. Произвеждал е изстрели и данните ни са, че е стрелял два пъти по момчето.

Според майката на пострадалото момче, макар и само на 15 години непълнолетният стрелец е потенциален убиец.

Десислава Чавдарова, майка на простреляното момче: Доколкото разбрах никакъв уплах, че първи път го е прострелял, паднало е моето дете на земята, бутнали са му ръката, и е изпуснал пистолета, но се опитал да стреля пак. Това ми говори, че въобще не се е уплашил.

Прокуратурата е на мнение, че момчето било много целенасочено в действията си, и за това ще поиска най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Утре Софийския градски ще я разгледа. 15-годишният стрелец сега е задържан за 72 часа, а за неправилното съхранение на пневматичния пистолет Аникс 101, притежателят му - вуйчото на момчето, може да отнесе от две до десет години лишаване от свобода.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: В дома си този вуйчо, дори не е притежавал каса, където следва да съхранява оръжието и да вземе необходимите мерки за да не се допускат такива инциденти.

Ивайло свободно се снабдил с оръжието, не за първи път. За това в момента се изяснява дали вуйчото е знаел, че момчето тренира с него. Усмихнат, ведър и разговорлив - така го определят близките. Фен на футбола и отличник в елитна столична гимназия. Имал дори стипендия за успех. Родителите му се разделят, майката заминава на гурбет. Съседката поема грижите за тийнеджъра и помага на самотния баща. Знаела, че Ивайло е влюбен.

Василка Кръстева, съсед: Аз се шегувах с него между другото с него, защото изглежда това му е първата любов. БНТ: Казваше все пак нещо, така ли? Е, не - ама като му кажех така и се усмихваше.

Всички близки и познати на двете момчета недоумяват как се е стигнало до шокиращия инцидент.

Десислава Чавдарова, майка на простреляното момче: Това е изключителна агресия от деца - особено от това момче, което го познавам като много кротко.

Защо привидно кротките деца, могат да се окажат толкова опасни, и какво ги кара да таят в себе си толкова много агерися? Всички се питаме. Дано скоро намерим отговор и решение на този въпрос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилският манастир си търси лекар
Рилският манастир си търси лекар
Опашки на ГКПП Капитан Андреево
Опашки на ГКПП "Капитан Андреево"