НОВИНИ

Борисов: От комисията за Русия и Турция няма да излезе нищо добро

Премиерът и председател на ГЕРБ присъства и на 7-ия зимен университет на младежките структури на ГЕРБ в Сандански. Там Борисов коментира и новосъздадената парламентарна комисия, която трябва да изследва има ли намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България. Според премиера от това няма да произлезе нищо добро, освен да се влошат отношенията ни и с двете страни.

bnt avatar logo
от Боряна Грачанлиева
18:07, 27.02.2016 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Борисов каза, че реакциите към момента от Русия и Турция са много остри. Той подчерта, че не се меси в работата на парламента, но се обърна към председателя на парламентарната група на партията - Цветан Цветанов да използва всички механизми на дипломацията в парламента и да прецени нуждата от тази комисия.

Бойко Борисов, министър-председател: И то в момент, в който ние с Турция и в ЕС търсим максимално добра координация за справяне с мигрантската вълна. Руската Федерация направи голям завой по темата с туризма. Точно успяхме да балансираме отношенията и да вървим към подобрение и с двете страни, с тая комисия, повтарям вашата работа, изрично искам да подчертая, че да не се злоупотреби, че се меся в парламента, да намерите решение, за да не може двете министерства - на Руската Федерация и на Турция да ме заливат с ноти и прес комюникета и нашето външно министерство да се чуди как да им отговори.


;

Създаването на парламентарна комисия, която да проучи въпроса за намесата на Русия и Турция във вътрешната политика на България, предизвика размяна на остри позиции между външните министерства на Русия и България. Говорителката на руското Външно министерство определи комисията като абсурд, цинизъм и неомакартизъм.

От своя страна, българското Външно министерство заяви, че тази позиция само потвърждава съмненията за намеса на Русия.

"България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната." - се казва в позицията на говорителя на МВнР Бетина Жотева.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лютви Местан учредява партия ДОСТ
Лютви Местан учредява партия ДОСТ
Десетки хиляди мигранти блокирани в Гърция
Десетки хиляди мигранти блокирани в Гърция