НОВИНИ

Шествие "Правосъдие за всеки" в столицата

"Шествие за правосъдие" в София се обяви за радикална реформа в прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Организатори са от "Правосъдие за всеки". Техните 7 предложения за съдебна реформа бяха внесени в парламента като гражданска инициатива, подкрепена от 5 хиляди подписа. Те минаха през 2 комисии и са на път към пленарната зала.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова Оператор: Илия Иванов
20:26, 27.02.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

"Шествие за правосъдие" в София се обяви за радикална реформа в прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Организатори са от инициативата "Правосъдие за всеки". Техните 7 предложения за съдебна реформа бяха внесени в парламента като гражданска инициатива, подкрепена от 5 хиляди подписа. Те минаха през 2 комисии и са на път към пленарната зала.

Намаляване на мандата на главния прокурор и на Висшия съдебен съвет, редуциране на парламентарната квота в съвета и зам.-главен прокурор за борба с корупцията. Това са част от предложенията, по които депутатите трябва да се произнесат най-късно другата седмица.

Велислав Величков - адвокат: Трета поредна промяна в глава Съдебна власт на Конституцията заобикаля двата текста, които касаят устройството и правомощията на прокуратурата и главния прокурор.
Петър Славов - депутат - РБ: След тази гражданска инициатива, която дойде в парламента и принципно беше подкрепена от Правната комисия, се надявам наистина в зала да се поеме ангажимент от поне 60 народни представители и заедно да подпишем нов законопроект за изменение на Конституцията.

За втори пакет конституционни промени, се обяви на демонстрацията и бившият правосъден министър Христо Иванов.

Христо Иванов - бивш министър на правосъдието: Има много неща, които бяха невъзможни преди година и половина, които започнаха да се случват. Малко с определени жертви и трудности, напред, назад и т.н., но нещата се променят, пластовете се разместват, това е видно, обществени поръчки се отменят.

Отворена беше подписка в подкрепа на следователя Бойко Атанасов, който в поредица от интервюта, говори за порочните практики в прокуратурата. По твърденията му беше образувана проверка от ВСС.

По време на шествието прозвуча и популярната реч на председателя на ВКС Лозан Панов - "Не на страха"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС няма да подпише националния рамков договор
БЛС няма да подпише националния рамков договор
В Гласът на града говорят родни биофермери
В "Гласът на града" говорят родни биофермери