НОВИНИ

Екстрадираният Хамид Мурад се явява днес на разпит във Франция

България е екстрадирала френския гражданин Мурад Хамид, съобщават френски медии. Снощи около 20 часа е кацнал на парижкото летище Роаси. Хамид е заподозрян, че е искал да се присъедини към бойците на "Ислямска държава".

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:36, 27.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
екстрадираният хамид мурад явява разпит франция

Днес 20 годишният студент ще се яви на разпит пред френските антитерористични съдебни власти, съобщава източник на агенция Франс прес. Хамид е зет на един от нападателите срещу седмичника "Шарли Ебдо". Решението за екстрадирането му беше взето на 16 август от Софийския градски съд въз основа на европейска заповед за арест. Самият Хамид пожела незабавно да бъде върнат във Франция и се обяви за жертва на несправедливост. Обясни, че бил турист и искал да разгледа "Александър Невски".

Хамид е влязъл в България с влак от Сърбия на 26 юли като е заявил на граничните власти, че идва за седмица на почивка. На 28 юли минава през „Капитан Андреево". Турските власти го връщат заради 5-годишна забрана да влиза в Турция. Междувременно по международните канали постъпва информация, че Хамид е пътуващ боец към „Ислямска държава" и се смята за особено опасен. ДАНС приема, че е „истинска, настояща и сериозна опасност за националната ни сигурност". Ден по-късно пристига и европейската заповед за арест заради дейност, свързана с тероризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Италия посети опустошения от земетресението град Аматриче
Президентът на Италия посети опустошения от земетресението град Аматриче
Почистване на Витоша под мотото „Сливи за смет“
Почистване на Витоша под мотото „Сливи за смет“