НОВИНИ

Електронен портал на София срещу бюрокрацията

Въпреки че данъците и таксите в София няма да се увеличават през 2016 г., Столичната община планира в бюджета си 23 милиона лева повече собствени приходи догодина. От тях 5 милиона - от данъци и такси. Повечето пари ще дойдат с повишена събираемост и улеснения за гражданите при плащане, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Затова през първата година на 2016 г. ще заработи нов електронен портал на Общината. В сайта ще са достъпни десетки електронни услуги за гражданите и бизнеса - освен досегашните 50, които функционират от месеци.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Мирослав Милков
19:54, 19.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Единният електронен портал на Столичната община ще електронизира огромна част от тежките бюрократични процедури, които сега спъват и граждани, и бизнес. Порталът ще интегрира всички и сега действащи електронни услуги и ще предложи нови. В сайта ще ни води т.н. "административен асистент", разясни главният секретар на Общината Ралица Стоянова.

Ралица Стоянова, гл. секретар на Столична община: Тоест да не очакваме от гражданина той да знае абсолютно всичко за своя проблем и просто да бъде открит. Т.е. да може да зададе тематика. Примерно искам да си извадя нещо за наследници. И просто по тематиката, по технически път да бъде насочен към документа и услугата или, ако щете, до информацията, която търси.

През портала ще можем да ползваме и сега функциониращите 50 електронни услуги. Системата на Столичната община вече е вързана с КАТ и системата за технически прегледи, което, по оценка на кметството, води до повишена събираемост на "данък МПС".

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите: Имаме все повече електронни услуги. Въведохме много от нещата в областта на данъчните плащания, където хората могат да плащат онлайн, да проверяват през страницата на НАП, да отпечатват. Така че много правим и много ще направим в тази област.


;

Столичната община предвижда и връзка с имотния регистър на Агенцията по вписванията. Така ще следи изкъсо сделките с продажба на имоти.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тоест, когато някой закупи жилище или пък продаде, да може веднага това да се отразява и при нас и да можем да увеличаваме по този начин събираемостта.

За услугите в новия електронен портал няма да ни трябва електронен подпис, уверяват от Общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнашки тиган в Димитровград
Юнашки тиган в Димитровград
Крадци задигнаха коледната елха на Силистра
Крадци задигнаха коледната елха на Силистра