НОВИНИ

Електронни услуги: Общината в Стара Загора с онлайн чат по горещи теми

Чрез поредица репортажи в емисията "По света и у нас" в 18:00 ч. ще ви покажем какви електронни услуги предоставят различните общини у нас, дали покриват конкретните нужди на отделните хора и бизнеса.

Николай Минков
от Николай Минков
11:00, 15.02.2016
Чете се за: 03:24 мин.
У нас

Ясно е, че все още сме далеч от работещо електронно правителство, но в различните общини достъпът до подобни, лесни за управление услуги, е различен.

Почти всеки се е сблъсквал с формалности при издаването на един или друг документ. Един от най-драстичните примери е невъзможността за получаване на документ за наследници по електронен път.

Николай Минков беше в Пловдив и Стара Загора. Какви електронни услуги има там и какви няма. В коя от двете общини е по-лесно за хората да получат достъп до услугите?

В община Стара Загора от тази седмица ще имат нов сайт. Освен това в раздела "моята община" предвиждат въвеждане на онлайн чат между гражданите и експертите по горещи теми.

В Пловдив пък се готвят да издават електронно удостоверения за трудов и служебен стаж, за осигурителен доход и да правят консултации за административния режим в общината.

Иначе има различни житейски казуси, които директно кореспондират с проблеми пред пълното електронизиране на обществените услуги. Оказва се , "че колкото и да се стараят общините да премахнат бумащината и висенето на хората пред гишетата, законодателството все още е длъжник в тази посока. Т.е. винаги има момент, в който човекът трябва или лично да се яви, за да подаде заявление, или лично да си го получи заради изискването за задължителен мокър печат пред различни държавни институции и при нотариална заверка.

Сравнявайки електронните услуги в двете общини, може да се каже, че в Стара Загора те са значително повече като обем, като в техния център са гражданите. В същото време в Пловдив са наблегнали на услугите, насочени към бизнеса.



;

Пишете ни - какви електронни услуги бихте искали да предлага вашата община?

;

Най-предпочитаните електронни услуги в Стара Загора са sms-паркирането и регистриране в детски заведения. И докато шофьорите засега са доволни, то майките искат разширяване на виртуалните услуги в града на липите.

Срещаме се с 27-годишната Дияна Михайлова, която ежедневно ползва млечната общинска кухня за своето бебе.

Дияна Михайлова: Купоните за получаване храна от детската кухня трябва да станат с по-улеснен достъп, например чрез електронизиране на системата, а не чрез закупуване на купони директно от пунктовете за доставка на храна.

В Стара Загора грижата за децата е на първо място, твърди секретарят на общината Делян Иванов.

Делян Иванов- секретар на Община Стара Загора: Предстои да електронизираме прием в първи клас, целият процес по предоставяне на храна от детските кухни.

30-годишният заварчик Георги Вълков е баща на едно дете. Предоставяне на удостоверение пред социалната служба го принуждава лично да дойде в общината.

Георги Вълков: Дойдох да си взема акта за раждане на първото си детенце и сега ще трябва да ходя да го представя, защото не може по електронен път, трябва да отида лично да го представя в социалното и така.

- Защо не може по електронен път?

Георги Вълков: Защото трябва мокър печат и там те си го изискват то социалното.

Нуждата да промени договор за служебно ползване на парко място води бизнес дамата Павлина Атанасова в центъра за обслужване на граждани в община Стара Загора, въпреки че услугата се предоставя и в електронен вариант.

Павлина Атанасова - бизнес дама: В случая се касае промяна, която изисква моето лично присъствие, затова и се наложи да дойде лично.

22-годишната студентка Кремена Душева е пред гишето за изваждане на удостоверение за настояща адрес.

Кремена Душева: Защото ми трябва да изваждането на здравна книжка за студентска практика. Трябва да дойда, защото ми трябва като мокър печат. Изчакваме Кремена да приключи.

Кремена Душева: Загубих някъде около половин час само в общината. Отделно да дойда и до тук - разходи, така че изгубих доста време, така че можеше по електронен път да спестя много повече време и ресурси.

Каква е пречката документите да бъдат издадени електронно?

Делян Иванов - секретар на Община Стара Загора: Заявяването на услугата е допустимо по електронен път, но самото получаване трябва да стане лично поради това, че документът, който е издава, е с мокър печат и единствено такъв може да им послужи и да е валиден пред другите институции.

В община Пловдив пък признаха, че при разработването на виртуалните услуги са се водили от конкретните нужди не само на гражданите, но и на бизнеса. Тъй като градът под тепетата се слави с многото си хотели, то и услугите за бранша са напълно виртуални.

Ангелина Топчиева - секретар на Община Пловдив: Хората, които извършват хотелиерство, подават справките -декларации по електронен път. Те имат специален акаунт. Това е услуга без хотелиерите да се налага да ходят нечие гише в общината или района и се осигурява електронно.

Иванка Митева е адвокат в Пловдив. Доволна е чрез интернет, без да се реди на опашки е записала, детето си в градина. Според нея услугата може да се разшири в поне няколко посоки.

Иванка Митева - адвокат: Общината би направила много лесно за родителите да можем да си плащаме таксите например по електронен път. Какво ще бъде менюто на детето днеска или тази седмица, какво предстои да се организира в градината, което пък ми дава възможност да си организирам моята програма.

От общината обещаха електронната услуга за детските градини да бъде разширена.

Ангелина Топчиева - секретар на Община Пловдив: Родителите ще могат да проверяват менютата за деня, отсъствията, плана на градината, празниците и т.н.

Адвокат Митева препоръчва още общината да помисли всички заплащания на такси да стават по електронен път.

Иванка Митева- адвокат: Ако аз мога да си подам заявлението по електронен път, да си платя таксата по електронен път и просто да отида да си получа заповедта, ще е чудесно. Защото това цялото като технология ми коства 2 часа.

В общината вече правят първите стъпки в тази посока, но пътят ще бъде дълъг.

Ангелина Топчиева - секретар на Община Пловдив: Имаме така наречената услуга виртуален пост терминал, който е разположен на нашия интернет сайт. Гражданинът може да се регистрира и да извърши плащане на местни данъци и такси също.

В Пловдив в електронен вариант се предлага група само от информационни услуги.

Ангелина Топчиева секретар на Община Пловдив: Имаме над 13 регистъра за общинска собственост, търговски обекти, кучета, регистър на етажната собственост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки за бежанците по балканския мрашрут
Мерки за бежанците по балканския мрашрут
Фидел Кастро се срещна с патриарх Кирил
Фидел Кастро се срещна с патриарх Кирил