НОВИНИ

Ердоган иска "различен вид помощ" от Запада

Западът трябва да прояви хуманност и да предложи "различен вид помощ" за Турция, която никога няма да затвори вратите си за сирийските бежанци, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Загреб, предаде Хина. Турция никога не е затваряла, нито ще затвори вратите си за хора, бягащи от бомби, заяви вчера Ердоган на обща пресконференция с хърватския президент Колинда Грабар Китарович в началото на двудневното си посещение в Хърватия.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:55, 27.04.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света
ердоган иска различен вид помощ запада

Западът трябва да отговори по различен начин и да предложи на Турция различен вид помощ, каза той, без да уточнява.
Правителството в Анкара заяви по-рано, че отмяната на визите за турските граждани е жизнено важна за успеха на споразумението ЕС-Турция за спиране на нелегалната миграция в Европа.

Има редица области, в които Хърватия може да помогне на Турция в процеса на интергация в ЕС, предимно като оказва силна политическа подкрепа в Брюксел за интеграцията на Турция в ЕС, за отмяна на визите, което се надявам, че ще се случи скоро, заяви хърватският президент

Аз се надявам, че реципрочно визите ще бъдат отменени за хърватските граждани, посещаващи Турция, добави тя.

Двамата президенти подкрепиха интеграцията на страните от Югоизточна Европа в ЕС и НАТО, особено на Босна и Херцеговина, където според хърватския президент Турция винаги е играла конструктивна роля.

Те се съгласиха да укрепят тристранното сътрудничество с Босна и Херцеговина, което ще помогне на страната в нейната "политическа еманципация", за развитието на Дейтънското мирно споразумение и пълното активиране на плана за действие за членство в НАТО.

Тяхното сътрудничество ще бъде фокусирано върху проблеми, свързани с миграцията и обмена на информация в борбата с тероризма и екстремизма.

Турция, Хърватия и Босна и Херцеговина могат да създадат ефективен тристранен механизъм на най-високо равнище, заяви Ердоган.
По-големи турски инвестиции в Хърватия, износ на хърватско говеждо в Турция, съвместни енергийни проекти, газови тръби, пристанища и туризъм, бяха споменати като области за по-активно икономическо сътрудничество между Турция и Хърватия, която Ердоган нарече "приятелска страна и съюзник".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Залата за заминаващи пътници на летището в Брюксел отваря на 2 май
Залата за заминаващи пътници на летището в Брюксел отваря на 2 май
Петролът в Азия продължи да поскъпва
Петролът в Азия продължи да поскъпва