НОВИНИ

Еврокомисар: Умъртвяването на заразените свине е абсолютно необходимо

Заразата от африканска чума се разраства. Две нови огнища в лични стопанства са регистрирани в плевенския град Искър и великотърновското село Климентово. Така огнищата при домашните свине вече са 21. От вчера има и първи случай на зараза при дива свиня в Лом.Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните заяви специално за БНТ че "ситуацията със заразата от африканска чума в България е изключително сложна и единственият начин за овладяването й е умъртвяването на заразените животни. Иначе е застрашено цялото свиневъдство". Витянис Андкрюкайтис заяви, че Еврокомисията е в постоянен контакт с българското правителство и с министъра на земеделието, които правят всичко необходимо за справянето с тежката ситуация.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:06, 25.07.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните заяви специално за БНТ че "ситуацията със заразата от африканска чума в България е изключително сложна и единственият начин за овладяването ѝ е умъртвяването на заразените животни. Иначе е застрашено цялото свиневъдство". Витянис Андкрюкайтис заяви, че Еврокомисията е в постоянен контакт с българското правителство и с министъра на земеделието, които правят всичко необходимо за справянето с тежката ситуация.

Комисар Андрюкайтис каза, че тази сутрин е разговарял с министъра на земеделието Десислава Танeва. Еврокомисията поддържа постоянен контакт с правителството. Според него обаче е много важно местните власти в засегнатите региони да предприемат мерки, да са информират хората за сериозността на ситуацията. Трябва да бъдат мобилизирани всички - неправителствени организации, полицията, ветеринарните служби, обикновените хора.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Много добре знам, че в България има много малки ферми, много хора,които отглеждат прасета в дворовете си. Хората в селата едва ли разбират колко е важна биосигурността. Затова ние помолихме българското правителство да бъде много строго по отношение на информационната кампания и да организира срещи с отговорните хора по места - с местната власт, с кметове и общински съвети".

Според Андрюкайтис единственият начин за справяне със ситуацията в момента е пълното унищожаване на заразените животни и на тези, които са имали контакт с тях. Друг начин няма, убеден е той.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Сега е много важно хората да разберат, че пълното избиване на животните е абсолютно необходимо. Няма никакъв начин това да бъде избегнато. Иначе цялата индустрия, свързана с производството на свинско месо е застрашена. Повтарям, няма никакъв друг начин, иначе ще убиете цялото свиневъдство. България е изправена пред голямо предизвикателство.

Европейската комисия ще покрие 75 процента от разходите, свързани с дезинфенцията, умъртвяването и разчистването на фермите. Останалите 25 процента ще бъдат покрити от държавния бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на Тад Груп заяви, че ще се яви в прокуратурата във вторник
Собственикът на "Тад Груп" заяви, че ще се яви в прокуратурата във вторник
Парламентът прие нови мерки срещу прането на пари
Парламентът прие нови мерки срещу прането на пари