НОВИНИ

Ежедневна лихва ако НЕК бави плащането за АЕЦ "Белене"

България ще плаща лихва за всеки ден, с който забави плащането си към Русия, заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушването й в парламента. Тя цитира решението на международния арбитраж, който преди няколко дни осъди страната ни да плати 620 млн. евро. Петкова отказа да се ангажира с конкретна сума, но поясни, че всекидневната глоба ще се изчислява според българското законодателство.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:24, 23.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Законовата лихва у нас се определя като сума на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 процентни пункта. Ако бъдат направени груби сметки, към днешна дата, то се получава, че дължимата лихва заради АЕЦ "Белене" е 10% от стойността на присъдения иск делено на 365, колкото са дните в годината. Елементарната сметка показва, че дневната лихва върху 620 млн. евро е 167 000. Така го изчисляват и експерти. Министър Петкова не отрече сметката, но и не се ангажира с нея.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: "Националната електрическа компания дължи законната лихва, съгласно българското законодателство до издължаването на пълния размер на дължимата сума".
;

Министърът допусна и опцията, въпреки че решението на арбитража е обективно, България да го обжалва.

По думите на Петкова, международният арбитраж е признал над половината от иска на руснаците, и едва 0,58% от претенциите на НЕК към Атомстройекспорт. България настояваше, че Москва ѝ дължи 150 млн. евро, но от тях са ѝ признати едва 880 хил.

Петкова призова петимата останали до края на изслушването депутати да не политизират решението за АЕЦ "Белене", защото то е много важно за страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паркът на „Картала“ - поредният обект на вандализъм във Велико Търново
Паркът на „Картала“ - поредният обект на вандализъм във Велико Търново
Турция призна за проблеми с бежанците по нашата граница
Турция призна за проблеми с бежанците по нашата граница