НОВИНИ

Откриха милиони фалшиви евро на дъното на язовир Мечка

Огромно количество фалшиви банкноти, матрици за тях и незаконни пушки са открили криминалистите при спецоперация в първомайското село Татарево.

bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 01.11.2016
7679
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Общата сума на намерените банкноти е близо 14 милиона евро. Парите са в купюри от по 500 евро и без холограмни стикери. Мащабната операция е проведена след сигнал в ДАНС. Най-голямото количество фалшиви пари - 12 милиона евро в ненарязани банкноти са открити във водите на язовир Мечка.

В къща в село Татарево са намерени и 14 незаконни пушки - половината от тях са със заличени серийни номера. Оръжията са откраднати преди две години от хасковски магазин за ловни стоки, който по-късно е бил запален.

В къщата са открити и инструменти, ключове и марихуана. По случая са задържани три лица. Според главния прокурор Сотир Цацаров това е най-крупната сума фалшиви банкноти, които някога са били установявани у нас. Предполага се, че парите са от печатница в Първомай, защото имат идентична грешка със заловените сега банкноти.

Иван Даскалов - апелативен прокурор на Пловдив: И в парите са иззети по делото, което приключи, и в тези пари при отпечатването има допусната една грешка, за която специалистите казват, че това по-скоро е нещо като почерк на човека, който ги отпечатва. Грешката се състои в следното - тя не може да бъде наблюдавана с пряко око, но принципно се състои в следното - единият от ръкавите на Халкидическия полуостров на фона на банкнотата представлява цяла Европа. Единият от ръкавите на Халкидическия полуостров го няма, той липсва. Ако ви интересува - това е ръкавът Атон.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима загинали при катастрофа на училищен автобус в Балтимор
Шестима загинали при катастрофа на училищен автобус в Балтимор
Нов музей на Ханс Кристиан Андерсен ще бъде построен в родния му град
Нов музей на Ханс Кристиан Андерсен ще бъде построен в родния му град