НОВИНИ

Фермери отбелязаха по необичаен начин 3 години от санкциите срещу Русия

В Русия отбелязаха по нетрадиционен начин третата годишнина от санкциите, наложени от Европейския съюз. Местни производители на сирене организираха тридневен фестивал край Москва.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:32, 08.08.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Необичаен начин да отбележат третата годишнитата от налагането на санкциите срущу Русия избраха руски производители на сирене. Край Москва те организираха фестивал, в който продукцията си изложиха 70 ферми.

Олег Сирота, организатор на фестивала и производител на сирене: Можех да преброя на едната си ръка производителите на сирене преди санкциите. Бяха само петима. Останалите се появиха през тези три години. Цяла индустрия се роди пред очите ни. В началото много фермери започнаха да правят сирене в тендждери, както и ние. После купихме оборудване, произведено в Русия. Горди сме, че не само произвеждаме сирене, но и използваме руски машини за това.

Напрежението между Запада и Москва започна преди три години заради конфликта в Източна Украйна и руската намеса там. В отговор ЕС наложи секторни санкции срещу Москва. През 2014 г. Русия също наложи забрана за внос от няколко европейски държави, включително земеделски продукти и храна. И сирене! Контрабандните стоки не закъсняха, но на двойни и тройни цени.

А ето какво мислят потребителите.

Ана, посетител на фестивала: Всички сирена тук са много вкусни. Много приличат на френските и италианските. Има толкова аналози на сирената, които съм опитвала в чужбина.

Руската рубла загуби почти половината от стойността си след налагането на санкциите. Но този факт е донесъл само ползи на производителите на сирене, тъй като практически е елиминирал конкуренцията от контрабанда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките власти предупреждават за много висок риск от пожари
Гръцките власти предупреждават за много висок риск от пожари
Кой е с предимство на кръстовище при светещ зелен светофар?
Кой е с предимство на кръстовище при светещ зелен светофар?