НОВИНИ

Фейсбук изтри стотици акаунти, свързани с Иран

Фейсбук обяви, че е разкрила голяма кампания за манипулации, организирана от Иран и насочена срещу много страни. Заличени са 783 страници, групи и акаунти, които излагали и предавали иранската официална позиция по деликатни въпроси като например израело-палестинския конфликт, Сирия или Йемен. Те действали в засегнатите от иранската позиция страни, както и в други държави под прикритието на местни акаунти и страници. Акаунтите, групите и страниците са били заличени както от Фейсбук, така и от Инстаграм.

bnt avatar logo
от БТА
09:24, 01.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света
фейсбук изтри стотици акаунти свързани иран

"Въпреки че хората зад тези дейности са се опитали да укрият самоличността си, ръчна проверка ни позволи да свържем тези акаунти с Иран", се казва в изявление на Фейсбук.

Въпросните дейности са били разкрити в общо 26 страни, повече от които с голямо мюсюлманско население, в Европа, в Северна Америка, в Близкия изток, а също в Афганистан и Пакистан, в Индия и дори в Индонезия, Малайзия и Южна Африка, уточнява Франс прес.

Около 2 милиона акаунта са следвали най-малко една от въпросните заличени страници, а 1600 акаунта участвали в една от групите. Най-малко 254 000 акаунта са следвали най-малко един от закритите профили в Инстаграм.

В последно време Фейсбук съобщи за подобни прочиствания на акаунти, включително на такива свързани с групировки в Бангладеш, Русия и Мианма. При сегашния случай Туитър е помогнал на Фейсбук в неговото разследване, като е споделил информация за подозрителни дейности в своята собствена социална мрежа.

Компанията е изтрила и над 1700 акаунта, свързани с "фабрика за тролове" в Индонезия. "Фабриката за тролове" Сарацин е разпространявала невярна информация. Миналия месец един от нейните служители е бил осъден от Върховния съд на Индонезия на 32 месеца затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Този януари е бил най-топлият в Австралия, откакто се води статистика
Този януари е бил най-топлият в Австралия, откакто се води статистика
Аферата Ало, Банов съм: Ще подаде ли оставка министърът на културата
Аферата "Ало, Банов съм": Ще подаде ли оставка министърът на културата