НОВИНИ

Кърваво нападение в Ница. Загиналите вече са 84, ранените над 100 (обобщение)

Безпрецедентно по жестокост нападение в Ница. Камион се вряза в хилядите празнуващи националния празник на Франция в Ница. Най-малко 84 са загинали, ранените са десетки. Шофьорът на камиона е ликвидиран. Във Франция е ден на траур. Денят на Бастилията се превърна в нощта на Ница. Перлата на френската Ривиера преживя своя най-голям кошмар - камион прегази 84 души, сред които и много деца. Шофьорът е бил известен на полицията. Извънредното положение във Франция е удължено с 3 месеца. Разследването на ужаса в Ница е поверено на антитерористичен екип. Ето и хронологията на бруталното нападение.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
11:23, 15.07.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Празненствата и пищните илюминации за Деня на Бастилята в Ница са в разгара си. Хиляди са се събрали на най-известния крайбрежен булевард в града, за да споделят емоциите и настроението. Около 23 часа се чува шум, подобен на изстрели, но всички решават, че това е част от фойерверките. Минути по-късно обаче се чуват и викове - Бягайте!

Камион е успял да премине през огражденията и се врязва в събралото се множество. Чуват се и много изстрели. Повече от 2 км - толкова успява да измине товарния автомобил, при това със скорост около 60 км/ч., преди шофьорът му да бъде ликвидиран. Стъклото на камиона прилича на решето. Настъпва невъобразим хаос.

Франк Сидоли, свидетел: "Отнякъде пристигна камион и се вряза в тълпата. Ето там, на алеята. Нямаше охрана, на пожарникарите им отне около 25-30 минути да пристигнат. После се чуха изстрели."

свидетел: "Накрая чухме експлозии. Видяхме камиона да дава на заден и полицията да стреля по него. Хората започнаха да бягат, да се скупчват и да падат. Страшна паника! Наоколо хората крещяха и плачеха. Опитвах се да разбера какво става, но никой нямаше представа."

На място пристигат десетки линейки и пожарни коли. Близките хотели са превърнати в полеви болници. Ница е блокирана изцяло, хората са призовани да не напускат домовете си. Фейсбук активира приложението, което позволява на хората да се обозначават, че са в безопасност. Извършват се първите огледи на сцената на ужасите.

Шофьорът на камиона се оказва 31-годишен мъж, от френско-тунизийски произход, жител на Ница. Той е познат на полицията с криминални прояви, но няма данни да има връзки с терористични организации. В камиона са открити оръжия и гранати, но част от тях не са били истински, а имитация. Има информация, че товарният автомобил е бил нает няколко дни преди случилото се.

Все още никой не е поел отговорност за атентата, както беше определен от президента на Франция - Франсоа Оланд. Всичко това се случва броени месеци след последния кошмар, който преживя Париж. Този път обаче е ударена перлата на френската Ривиера - Ница - символ на красивите плажове и лежерни летни отпуски. Това е поредната атака не само срещу Франция, но и срещу западните ценности и начин на живот.

;

Хронологията на терористичното нападение в Ница можете да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград губи 90 милиона лева за ВиК сектора
Благоевград губи 90 милиона лева за ВиК сектора
Световните лидери осъдиха кървавия атентат в Ница
Световните лидери осъдиха кървавия атентат в Ница