НОВИНИ

Ница - вторият най-посещаван град след Париж

Прочутата Английска алея на Ница ще остане затворена за неопределено време. Времето и мястото на нападението ни биха могли да бъдат по-символични, коментират днес анализатори. Празненствата за националния празник на Франция и столицата на Лазурния бряг, едно от най-посещаваните места през лятото, и то не къде да е а на Ла Пром - както я наричат французите.

bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 15.07.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

С население 340 хиляди души Ница е петият по големина френски град, но с 45-те общини, принадлежащи към нея населението е половин милион. Селището е основано през пети век преди новата ера от гърците, после е завладян от римляните, била е част от Прованс, Савоя, Пиемонт и Сардиния, и едва от 1860 е френски град. Още от 19 век меките й зими привличат много аристократи и градът става космополитен.

В началото на 19 мек по английски модел се изгражда и казино, а сега седемкилометровата алея с палмите възниква по идея на английски свещеник за следобедна разходка на сънародниците му и затова носи името Алея на англичаните.

Улицата е заобиколена с дворци и вили в стил рококо от периода Бел епок. През 20-те години на 20 век Ница привлича писатели, художници и музиканти от САЩ и Европа и разгръща славата си на туристическа дестинация.

Сега тя е вторият най-посещаван град след Париж с 4 милиона посетители годишно. Наред това Ница е с безработица над средната за страната - 15 процента за 2013-та година срещу 10 на сто за цяла Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия няма да отмени тържествата за националния си празник на 21 юли
Белгия няма да отмени тържествата за националния си празник на 21 юли
Обявен е тридневен национален траур във Франция
Обявен е тридневен национален траур във Франция