НОВИНИ

"Газпром" започва да строи инфраструктура в Сърбия за "Турски поток"

Руският енергиен гигант "Газпром" скоро започва да строи инфраструктура в Сърбия за газопровода "Турски поток". Това съобщи ръководителят на компанията Алексей Милер. Той беше в руската делегация, водена от президента Владимир Путин, която беше на посещение в Белград.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:23, 18.01.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Владимир Путин вече заяви, че страната му е готова да вложи милиард и 400 милиона долара за развитието на инфраструктурата в Сърбия за преминаването там на линия на "Турски поток". Пред руска телевизия, шефът на "Газпром" Алексей Милер обяви, че линейната част на сръбския участък от газопровода ще бъде завършена до край на тази година. Дължината му ще бъде 403 километра. Газопроводът ще премине от сръбско-българската до сръбско-унгарската граница.

Руският президент беше посрещнат като суперзвезда, коментира Евронюз, но и напомня за протестите срещу сръбския президент Вучич. Би Би Си нарича събитието "Путинден".

Над 100 000 сърби се събраха пред катедралата "Свети Сава" в чест на госта. Това трябва да тревожи Европа, Балканите остават сложен регион с множество нерешени конфликти, пише британският "Таймс". Изданието коментира, че оказаният на Путин топъл прием подчертава културната и религиозна близост между Русия и Сърбия и отразява благодарността за това, че Москва се отказа да признае независимостта на Косово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за кино
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за кино
​Бурята, която вилня три дни в Калифорния, започна да се придвижва на изток
​Бурята, която вилня три дни в Калифорния, започна да се придвижва на изток