САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

След мисия в Сирия: Русенец се завърна у дома след 40 дни в иракски затвор

41-годишен русенец, участник в мисия в Сирия, се завърна благополучно у дома след 40 дни в иракски затвор. Димитър Петков е бил заловен на границата със Сирия, където се е изправил очи в очи срещу терористите от Ислямска държава. За ужаса на войната и условията в затвора - разказ от първо лице...

от Андрей Кючуков
08:19, 18.01.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Димитър Петков се записва доброволно в редиците на Кюрдските отряди за защита на населението и помага на Сирия да освободи териториите си,окупираните от Ислямска държава. Преминава през сериозно военно и тактическо обучение заедно с бойци от САЩ, Италия, Франция, Ирландия, Китай и Южна Корея.

Димитър Петков: "4 човека заминахме за фронта тогава, операцията беше съвместна с Британските специални части, Ес Де Еф също. Просто избутвахме ДАЕШ надолу към Хаджин."

Следват още няколко подобни операции, в които Димитър сменя снайпер с "Калашников", а по-късно и с лека картечница. При една от тях обаче загива техният командир и близо 40 от чуждестранните бойци на Кюрдските отряди. Затова взимат решение да се върнат обратно, но са заловени след като преминават в Ирак. Така Димитър попада в затвора в Ербил, като дели килия с кюрди и с последователи на "Ислямска държава", а условията са повече от потресаващи.

Димитър Петков: "Условията бяха тежки. В килията бяхме около 130-140 човека, нямаше пространство никакво. Може би, всеки един от нас разполагаше с, да речем, 50 квадратни сантиметра. Просто стоиш свит, сгънат на топка... Не се страхувах за живота си, просто за свободата си. /8:30/ Ставаха сбивания всеки ден - между кюрди, между араби."

За краткото време, прекарано в затвора с поддръжниците на "Ислямска държава" Димитър се убеждава, че терористичната групировка няма да бъде победена лесно.

Димитър Петков: "Те са рязали глави и са измъчвали хора... Те ще продължат да воюват, само че под друго име. Дори повечето от тях казаха, че като ги пуснат тръгват за Европа."

С помощта на посолството ни в Ирак Димитър успява да излезе на свобода на 7 януари.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джейхан Ибрямов, ДПС: В парламента няма стабилно управляващо мнозинство
Джейхан Ибрямов, ДПС: В парламента няма стабилно управляващо мнозинство
България е с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари сред страните в ЕС
България е с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари сред страните в ЕС