САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Германия забранява найлоновите торбички през следващата година

Германия планира да забрани найлоновите торбички за еднократна употреба от следващата година, като се присъедини към нарастващото движение за борба с глобалното замърсяване, заяви министърът на околната среда днес.

от БГНЕС
16:02, 06.09.2019
Чете се за: 01:14 мин.
По света
германия забранява найлоновите торбички следващата година

На супермаркетите и другите търговци на дребно ще бъде забранено да предлагат пластмасови торбички, включително тези, които сега се продават като биоразградими или произведени от възобновяеми източници вместо от нефт, пише АФП.

"По-голямата част от германците искат тази забрана", заяви министърът на околната среда Свеня Шулце от лявоцентристките социалдемократи, представяйки инициативата, която се надява скоро да се превърне в закон.

Нарушенията на забраната, която трябва да влезе в сила през първата половина на следващата година, биха заплашили бизнеса с глоби до 100 000 евро (110 000 долара), според статия във вестник "Билд".

Замърсяването с пластмаса, особено във водните басейни и океаните, е основна екологична опасност, тъй като наранява или убива морския и птичия живот, замърсява плажовете и създава гигантски плаващи острови от боклуци в океаните.

Учените предупреждават, че докато пластмасата бавно се разгражда, микрочастиците влизат в хранителните вериги и се озовават при хората, като проучванията показват токсични следи в отпадъците на хората в Европа и Азия.

Планираният ход на Германия следва въвеждането през 2016 г. на доброволен ангажимент от страна на индустрията на дребно да не раздава безплатно пластмасови торбички. Това помогна за намаляване на употребата от 68 пластмасови торби на глава от населението след броя от 24 миналата година, заяви министерството. Това дори е по-добър резултат от целта на ЕС за 40 торбички на човек до 2025 г.

Много търговци на дребно вече прекратиха употребата на найлоновите торбички, като потребителите се научиха да носят свои собствени здрави торбички или мрежи, когато отиват да пазаруват.

Търговската асоциация HDE незабавно разкритикува планираната забрана, като нейният управляващ директор Щтефан Генц го заклейми като "явно нарушение на доверието" от страна на правителството.

Междувременно екологичните групи изтъкнаха, че забраната не стига достатъчно далеч и поискаха държавни надценки за всички торби за еднократна употреба. Това трябва да обхваща и хартиените торбички, които се разграждат по-бързо, но все пак се изразходват огромни ресурси и енергия за производството им, казват зелените активисти.

Планираната през 2020 г. забрана не обхваща много тънките лесно късащи се пластмасови торбички, които често се срещат на щандовете за плодове и зеленчуци в супермаркетите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Синът на основателя на Движение 5 звезди е обвинен в изнасилване
Синът на основателя на "Движение 5 звезди" е обвинен в изнасилване
Меркел: Търговските преговори между САЩ и Китай влияят на германския бизнес
Меркел: Търговските преговори между САЩ и Китай влияят на германския бизнес