НОВИНИ

Гиньо Ганев ще остане в историята като "Човека парламент"

Той ще остане в историята като „Човека парламент", тъй като беше народен представител в 8 поредни народни събрания - 3 преди 10 ноември 1989 г. и 5 след това. Гиньо Ганев е един от авторите на новата българска конституция, а на 13 април 2005 г. бе избран за първия национален омбудсман на Република България.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:43, 18.12.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Политик от висока класа, ерудиран и мъдър човек, Гиньо Ганев е една от знаковите фигури на българския преход. Знаеше как да балансира и помирява. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет. Зет е на първия министър-председател на България след 9 септември 1944 г. Кимон Георгиев. През 1990 г. застава начело на "Отечествения съюз" - наследник на "Отечествения фронт". Участва в Кръглата маса. Влиза във Великото Народно събрание като мажоритарен кандидат. След това е избран за заместник председател на парламента и оглавява комисията за изработване на Конституцията.

Гиньо Ганев: "Институциите могат да функционират само когато хората в тях носят чувство не за държава, а за държавност."

След промените у нас два пъти отказва да стане министър-председател на България - така на неговото място сядат Димитър Попов и Любен Беров. Включва се в инициативна група, която се опитва да прекрати разкола в Българската православна църква.

Ще запомним Гиньо Ганеви с богатия, пъстър език и тънкото чувство за хумор. Крилатите му фрази са събрани в книги, които се използват като учебници по парламентаризъм и реторика. Той се шегуваше: "В България дори висшето образование е полу-висше." А на заседание на парламентарна комисия казва: "Не предлагам да се впише, говоря, за да се запомни."

Гиньо Ганев: "Прозрачността, това не е драперия от тензух. Прозрачността, истинската, е къща от стъкло. Всеки гражданин, всеки миг трябва да знае какво става там. Един Биг Брадър на народа, ама не от онзи телевизионния, където оператори и режисьори уж снимат всичко, ама дават това, което искат. Нямаме право на такова поведение."

Поклонението ще бъде на 21 декември (сряда) от 11 часа в Народното събрание на площад "Батенберг", а от 13 часа в храма "Св. Неделя".

Поклон пред светлата му памет!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С дискусия за неоатеизма завърши най-голямото състезание по дебати в България
С дискусия за неоатеизма завърши най-голямото състезание по дебати в България
Как се преместват цистерните в Хитрино?
Как се преместват цистерните в Хитрино?