НОВИНИ

Как се преместват цистерните в Хитрино?

Над 770 пожнарикари, полицаи, жп-служители, химици и инженери денонощно обезопасяват района на взрива в Хитрино. След погасяване на пожарите основна им грижа бе извозване на цистерните извън селото. За целта първо бяха разчистени отломките около преобърнатата композиция, след което в периметъра навлезе и тежката техника.

Николай Минков
от Николай Минков
19:40, 18.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Комисар Тодор Бързилов: " Хората, които работят, работят при тежки условия вятър постоянно. Гледат да няма отклонения на крановете, всичко е в синхрон. Всяка цистерна се вдига с по два крана и се обезопасява."

Единият от крановете е снабден с механична ръка, която направлява цистерната и не и позволява да се залюлее, докато вторият кран я поставя върху тежък колесен влекач.

Комисар Тодор Бързилов: "Всички цистерни, които се изкарват са обработени частично. Извадена е течната фракция, има само газова фаза."

Опасният товар се отправя към каменна кариера, която се намира се на 3 км. от Хитрино. Там всяка цистерна е подложена на вторична обработка с вода и с химичен агент.

Комисар Тодор Бързилов: "Тук ще бъдат дообработени, обезопасени и вкарваме в тях азота, за да се предотвратят по нататъшни възможности за възникване на инциденти."

В кариерата вече са 8 цистерни, а до вторник се очакват и останалите четири. Последна оставена е и най-опасната. Има съмнения, че от нея изтича течен газ.

Комисар Тодор Бързилов: "В момента около нея е разчистена площадка за подхождане и направянето на терен за разполагане на крановете. Бавно се работи като непрекъснато се замерва концентрацията. Работи се, карат се инертни материали за насипване на площадката, върху която да бъдат разположени крановете за вдигането."

Експерти обясниха, че на всеки 30 минути от Разград и Девня пристигат по 8 тона гореща вода, с които непрекъснато се облива цистерната, за да може течният газ да се изпарява по-бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гиньо Ганев ще остане в историята като Човека парламент
Гиньо Ганев ще остане в историята като "Човека парламент"
8 цистерни вече са изведени от Хитрино
8 цистерни вече са изведени от Хитрино