НОВИНИ

"Глас на града" - рубрика на БНТ 2

Утре в Провадая ще се проведе местен референдум, на който жителите на града ще гласуват дали да се възстановят солните минерални бани. Ден преди избора в рубриката ни “Глас на града” ви срещаме с председателя на инициативния комитет за референдума – инж. Кадрия Мехмед. Вижте – защо това минерално богатство е от съществено значение за региона.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
19:49, 13.05.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Инженер Кадрия Мехмед е родена и живее в Провадия. Разказва ни за миналото на града, когато там е имало множество големи заводи. Те са осигурявали работни места на хората от региона.

„Почти всички работещи предприятия бяха закрити, болницата е с тенденция да се закрие. Младите хора се ориентират към по-големите градове, тъй като няма работа. Ако бъдат възстановени минерални бани на град Провадия, икономическото състояние на общината ще бъде подобрено значително. Включително и икономическото състояние на жителите на град Провадия, тъй като ще бъдат открити работни места“, каза инж. Кадрия Мехмед.

Центърът за балнеолечение в Провадия дълги години е привличал хора от цялата страна, а и от чужбина с уникалните си солени минерални води, които са се използвали за лечение на опорно-двигателни проблеми.

„Подобни минерални води в света са аналог Карлови вари в Чехия. Всички знаем какъв е статутът на Карлови Вари в световен мащаб – световен курорт“, каза инж. Кадрия Мехмед.

Минералните бани в Провадия обаче са изоставени преди повече от 20 години, а тръбопроводите, които са отвеждали водата до комплекса, са разрушени. Сега те са частна собственост. Жителите на Провадия обаче не държат изграждането на балнеоложки център да е на старото място. За тях е важно да се използват природните ресурси, но са съгласни, че това трябва да стане по начин, който е разумен и финансово изгоден за общината.

„Докато в цялата държава се опитват хората чрез местни референдуми да не искат днещо да бъде построено, ние сме единствените в България, които искат нещо да се случи”, каза инж. Кадрия Мехмед.

Той споделя, че вярва в успеха на референдума и в това, че гласът на хората има значение за развитието на техния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-евтините сезонни плодове в страната се продават на пазара в Благоевград
Най-евтините сезонни плодове в страната се продават на пазара в Благоевград
Кои са най-добрите майстори на хляб в Своге?
Кои са най-добрите майстори на хляб в Своге?