ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Кои са най-добрите майстори на хляб в Своге?

Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Кулинарно състезание за финала на "Празниците на хляба" в Своге определи кои са най-добрите майстори на погачи в региона. Фестивалът се провежда за втора година и има за цел да съхрани традиционните рецепти за месене на хляб и да ги популяризира сред най-младите.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Здравословна погача, направена с домашен квас, донесе първото място на самоука майсторка от Своге. Мадлена усъвършенства рецептата над 2 години.

      „Първата година моите роднини казваха, че приготвам камък, защото беше много твърдо и не можеше да се яде, продължавах да се опитвам, хвърлях хлябовете, които произвеждах, търсех източници, стари баби, книги“, каза Магдалена Божилова-Амин.

      Александър е само на 12 години, но вече кара цялото семейство да се гордее с неговите умения в пекарството, които наследява от своя дядо. Той приготвя обредни погачи като тази за Успение Богородично, откакто е на 9, и вече е овладял до съвършенство всички тънкости по приготвянето.

      „Трудната част е в печенето, защото може да остане сурова, може да се препече и е много рисково“, каза Александър Янев.
      Погачите впечатлиха журито не само с вкусовите си качества, но и с уникални декорации.

      Кулинарните шедьоври на Мадлена и Александър, както и на майсторите от няколко населени места край Своге, предизвикаха голямо оживление на площада. Освен да опитат от тестените изкушения и да научат някоя рецепта, гостите на фестивала се хванаха и заедно на хорото. Така празникът на хляба изпълни своята основна задача да обединява.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?