НОВИНИ

Голямата базилика в Пловдив е построена върху по-стар храм

Голямата епископска базилика в Пловдив е издигната с финансовата помощ на императорите на Източната римска империя. Това е било част от политиката на Константинопол за подпомагане на най-големия епископския център в Тракия и демонстрирането на силата на новата християнска религия в империята. Това стана ясно по време на конференция в Пловдив на тема "Епископската базилика на Филипопол: проучвания и резултати".

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Златин Бояджиев
11:54, 14.05.2018
10642
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Вече е доказано, че Голямата базилика на Филипопол е разположена върху по-ранни сгради, това съобщи Жени Танкова - ръководител на археологическото проучване през последните години.

Жени Танкова - археолог: "Дано да намерим храм, посветен на императорския култ. Ние много отдавна сме на това мнение, че най-вероятно се отнася за някаква култова по-ранна римска сграда."
Проф. Казимир Попконстантинов - археолог: "Тук имаме фантастични мозаечни пана, което показва влагането на огромни средства, не от някакъв провинциален епископ, а от Константинопол."

Разкопките продължават и тази година за да се изясни функцията на по-ранните градежи, както и да се установи най-точно началото на строежа на базиликата. Реставрацията на мозайките продължава и те ще бъдат експонирани за широката публика под защитно покритие в началото на следващата година.

Ленко Ленков – фондация "Америка за България": "Ние не строим върху зелена поляна. Трябва да се съобразяват строителните дейности със защита на археологията за експониране на мозайките, но срокът ни е април идната година."

Финансирането на проекта от 8,2 милиона лева, които се дават от фондацията. Може и да бъде увеличено, ако бъдат открити нови ценни находки съобщиха от "Америка за България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов разговаря с шефа на Европейската сметна палата
Премиерът Бойко Борисов разговаря с шефа на Европейската сметна палата
Участие на Мъжка фолклорна група от с. Горно Краище на Общински фолклорен събор
Участие на Мъжка фолклорна група от с. Горно Краище на Общински фолклорен събор