НОВИНИ

Удълбочават плавателния път по река Дунав при остров Вардим

Плавателният път на река Дунав при Вардим има най-сериозна нужда от удълбочаване и разширяване. Това са показали измерванията с хидрографския кораб Дунав 1 на Агенцията за проучване и поддържане на реката от последните седмици. Работата там ще започне до месец. За подобряването на условията за корабоплаването Министерството на транспорта е отпуснало 3 милиона лева.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
11:48, 14.05.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Почти година новият хидрографски кораб Дунав 1 проучва българския участък на реката. Той разполага и с лазерна система за 3D сканиране на речния бряг и инфраструктурата в близост до него, което дава възможност за анализ на ерозионните процеси, които настъпват в дълбочина. Измервания са правени в най-критичния участък, в рамките на 55 километра в района на островите Батин, Вардим и Белене.

инж. Павлин Цонев – изп. директор на АППД
„Той се характеризира с много острови, с голяма ширина на участъка, което предполага и доста интензивно натрупване на речни наноси.“

Затова именно оттук, където се образуват най-много прагове, ще започне разширяването на плавателния път, за да няма затруднения за корабоплаването, когато падне нивото на реката.

инж. Павлин Цонев – изп. директор на АППД
„Ще предстоят първите драгажни дейности за удълбочаване на речното корито, за да можем да гарантираме един устойчив фарватер през летния период.“

В момента Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав подготвя обществените поръчки за доставка на драга и съпътстващо оборудване – маневрен кораб, понтон и шалан за наносните отложения, за да може тя да извършва тази дейност. По изчисления на специалистите трасирането на фарватера ще излиза три пъти по-евтино, ако се ползва собствена техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Участие на Мъжка фолклорна група от с. Горно Краище на Общински фолклорен събор
Участие на Мъжка фолклорна група от с. Горно Краище на Общински фолклорен събор
Лекарите от Враца замеряха с яйца заместник-министър Жени Начева
Лекарите от Враца замеряха с яйца заместник-министър Жени Начева