НОВИНИ

Графити-артистът BANKSY създаде хотел на ивицата Газа

Защо току-що отворен хотел е мястото с най-лошата гледка на света и то според неговия създател? Отговорът е лесен - защото това е поредната провокация на уличния артист Банкси. Хотелът е до граничната стена между Витлеем и Йерусалим, а 3-етажната постройка е изпълнена с обществено-политическите послания, характерни за най-известния графити артист в света.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:03, 05.03.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

В продължение на 14 месеца в някогашна грънчарска занаятчийница на уличката до граничната стена тече основен ремонт. Никой не знае за какво ще се използва сградата и със сигурност никой не предполага, че на Западния бряг ще се появи най-новата провокация на Банкси. Този път това не е арт-инсталация, която скоро ще бъде премахната, а истински хотел. 3-етажната сграда разполага с 10 стаи, а цената на една нощувка започва от 30 долара.

Уисам Салса, мениджър на хотела: "Хотелът е обграден от стени от двете страни - има не повече от 4 метра разстояние. Както всеки може да види - тук вероятно предлагаме хотелските стаи с най-лош изглед на света."

Мястото не е избрано случайно - целта на Банкси е да привлече повече хора към Близкия Изток, за да видят какво е да живееш на място, обградено от стени. Това е и името му - Walled off - преграденият хотел.

Всяка от стаите в хотела на Банкси е изпълнена с традиционните за него графити - силно въздействащи и изпълнени със смисъл. Израелски войник и маскирано палестинско дете се бият с възглавници, идилично селце е разрушено от брониран автомобил. Статуи и нарисувани на стената херувимчета са с противогази. От стените на хотела Христос наблюдава прелитащи над него бомбардировачи. Мястото разполага и с арт-галерия, където местни художници излагат творбите си, както и малък исторически музей, посветен на историята на построената през 2002-ра от израелската армия стена.

проф. Гавин Гриндън, университет "Есекс": "Банкси финансира проекта и създаде цялата концепция за него. Нищо тук не е случайно - мястото, картините, графитите... Идвайки тук, хората ще могат да научат много за реалността в Палестина."

И понеже това все пак е хотел, той си има и президентски апартамент. Огромо червено легло с балдахин, джакузи в средата на стаята и дори киносалон очакват вип-гостите. Погледнат ли през прозореца обаче, те отново ще видят стената, която напомня за конфликта. Според Банкси, всеки е добре дошъл да отседне в неговия хотел - независимо от коя страна на барикадата се намира...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Препрограмиране на живота
Препрограмиране на живота
Благотворителна изложба в помощ на болно дете
Благотворителна изложба в помощ на болно дете